Philips Koninck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portret van Joost van den Vondel door Philips Koninck

Philip(s) (de) Koninck (Amsterdam, 1619 - aldaar, 6 oktober 1688) was een Nederlands kunstschilder behorend tot de Hollandse School. Naast schilder was Philips Koninck ook nog reder en baatte een scheepsdienst uit tussen Amsterdam en Rotterdam.

Biografie[bewerken]

Hij was een van de zes zonen van de welgestelde goudsmid Aert de Koninck. Hij ging in de periode 1637-1640 in de leer bij zijn oudere broer Jacob Koninck in Rotterdam. In 1640 huwde hij met Cornelia Furnerius, zuster van Abraham Furnerius, een leerling van Rembrandt. Kort nadien verhuisde hij naar Amsterdam en werd er bevriend met Rembrandt, van wie zijn vroege werk duidelijke invloeden vertoont. Het is echter niet bekend of hij daadwerkelijk in het atelier van Rembrandt heeft gewerkt. Philips de Koninck was een neef van Salomon Koninck, die in de stijl van Rembrandt werkte.

In 1657 trouwde hij opnieuw met Margaretha van Rijn. Het echtpaar woonde op de Keizersgracht en kreeg acht kinderen. De begraafkosten bij zijn overlijden bedroegen 600 gulden, een jaarsalaris in die tijd. Zijn weduwe verzamelde porselein.

Schilderstijl[bewerken]

Philips Koninck schilderde genrestukken, landschappen en portretten, waaronder meerdere van Joost van den Vondel; de laatste kort voor zijn dood. Zijn portretten werden geprezen om hun gelijkenis en levendigheid. Tegenwoordig is hij vooral bekend als schilder van weidse landschapspanorama's. Simon Schama merkte op dat in zijn schilderijen de menselijke figuren gekrompen zijn tot bijkomstigheden; de schilderijen hebben een soort cartografische kwaliteit.[1]

Musea[bewerken]

De werken van Philips Koninck zijn in diverse musea te zien, onder andere in:

Schilderijen[bewerken]

  • De toegang tot een woud
  • De naaister, 1671
  • Een panoramisch landschap, 1665
  • Rivierlandschap, 1675
  • Vergezicht met hutten aan een weg, 1655

Noten[bewerken]

  1. Schama, S. (1997) Kunstzaken. Over Rembrandt, Rubens, Vermeer en vele andere schilders, p. 82.