Philodendron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philodendron
Philodendron giganteum
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Alismatales
Familie:Araceae (Aronskelkfamilie)
Geslacht
Philodendron
Schott (1832)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Philodendron op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Philodendron is een geslacht uit de aronskelkfamilie (Araceae). Verschillende bronnen vermelden dat het geslacht enkele honderden soorten bevat.

Planten uit dit geslacht worden gevonden in de tropische bossen van Amerika en het Caraïbisch gebied. Soorten als Philodendron scandens en Philodendron tuxtlanum worden gehouden als kamerplant.

Omdat de soort Philodendron giganteum ook in de nevelwouden op de Nederlandse eilanden Saba (Saba National Land Park) en Sint Eustatius (Quill/Boven National Park) groeit, behoort deze soort tot de flora van Caribisch Nederland.

Sterke planten[bewerken | brontekst bewerken]

De Philodendron is al generaties lang een geliefde kamerplant. De reden lijkt te zijn dat de planten een tropische look hebben en tegelijkertijd niet moeilijk zijn in de verzorging. Ondanks dat het klimaat hier compleet anders is, kunnen Philodendrons hier prima worden gehouden.

Giftige bladdelen[bewerken | brontekst bewerken]

De bladdelen en vruchten van deze plant bevatten oxalaat kristallen. Er zijn meerdere bronnen die vermelden dat deze giftig zijn bij inname. Onderzoek wijst uit dat een mens zeer grote hoeveelheden binnen moet krijgen voordat deze kristallen schade kunnen veroorzaken. Voor katten is deze hoeveelheid aanzienlijk kleiner. Gezien Philodendrons vaak als kamerplant worden gehouden is het zaak hier op te letten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]