Philon van Byzantium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Philon van Byzantium (ca. 280 v.Chr. - 220 v.Chr.) was een Oud-Grieks persoon.

Weinig werk is van hem bekend. Hij wordt genoemd door Vitruvius (Romein: 1e eeuw v.Chr.), Heron van Alexandrië en Eutocius. Delen van een belangrijk werk van hem zijn bewaard waarin de mechanica behandeld wordt; hij beschreef hierin onder andere de door Ktesibios van Alexandrië uitgevonden katapult en maakte reizen naar Rhodos en Alexandrië om katapulten te bestuderen en te beschrijven, mogelijk was hij ook militair raadgever in zijn tijd.

Beweerd wordt dat hij een lijst maakte van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld, dit wordt tevens sterk in twijfel getrokken: men vermoedt dat iemand anders het heeft geschreven na zijn dood die zich uitgaf voor Philon, om zo sneller bekendheid te verkrijgen over zijn werk.

Philon van Byzantium was één der belangrijkste Alexandrijnse werktuigbouwkundigen, schreef negen boeken over mechanica, waarvan er slechts enkele bewaard zijn gebleven. hij schreef over oorlogsmachines, pneumatische automaten, toverkruiken en baggermolens. Sifons waren zijn stokpaardje. Met behulp daarvan bouwde hij speelautomaten, zoals vaten die zichzelf leegden en vulden. een toverkruik kon wijn, water of een mengsel van beide schenken. Een wasautomaat bood op een beweegbare hand een stukje puimsteen aan en vulde bij de inbedrijfstelling van het ding een vat met water.