Phoenix Brouwerij Amersfoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Phoenix Brouwerij Amersfoort was een familiebrouwerij die van 1873 tot 1970 in de Nederlandse stad Amersfoort gevestigd was.[1]


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1873 werd een geheel nieuwe brouwerij opgeleverd in Amersfoort, die onder de naam "Amersfoortsche Beiersch-Bier-Brouwerij" met de bierproductie van start ging. In 1891 werd de brouwerij overgenomen door Coets de Bosson en werd de naam gewijzigd in "Phoenix Brouwerij Coets de Bosson". De Phoenix naam bleef gehandhaafd, ook toen in 1894 de brouwerij in handen kwam van de familie Meursing, verdergaand onder de naam "Phoenix Brouwerij H. Meursing & Co.". In 1904 wordt de brouwerij een NV onder de naam “Phoenix Brouwerij en IJsfabriek N.V”.

De brouwerij was in haar manier van denken en in marketing haar tijd ver vooruit. Nadat in 1912 de "Phoenix Trading Company Ltd" werd opgericht, bracht de brouwerij in 1918 het alcoholvrije bier "Malto" op de markt.[2] Acht jaar later begon de brouwerij bier te bottelen met kroonkurken. In de jaren dertig van de twintigste eeuw was de huisontwerper van alle reclame-uitingen van de brouwerij de bekende grafisch vormgever Nicolaas Petrus de Koo.

In 1961 ging de Phoenix Brouwerij een contract aan met Albert Heijn voor de productie van het huismerk van de winkelketen, een contract dat tot 1969 zou standhouden. In 1960 verloor de N.V. Phoenix Brouwerij de zelfstandigheid toen het onderdeel ging uitmaken van de Verenigde Nederlandse Brouwerijen d'Oranjeboom, een fusiebedrijf dat zijn hoofdkantoor had in Rotterdam. In 1967 werd de Oranjeboom, zoals het bedrijf kortweg werd genoemd, overgenomen het Britse Allied Breweries dat de Drie Hoefijzers uit Breda al in bezit had. De Phoenix brouwerij in Amersfoort sloot drie jaar daarna, in 1970. Het jaar daarop werd het pand van de brouwerij gesloopt.

Ondanks het slopen van de brouwerij bleef de naam "Phoenix" echter bestaan. Toen de Nederlandse tak van de Allied Breweries in 1995 werd overgenomen door het Belgische bierconcern Interbrew, verhuisde de merknaam "Phoenix" ook mee. Het merk bestaat thans nog steeds als exportmerk van United Dutch Breweries.

In 2007 kwam het merk Phoenix weer terug op de Amersfoortse markt op initiatief van twee enthousiaste bierliefhebbers. Onder Het Klaverblad Amersfoort VOF brachten zij zowel het Phoenix- als het Klavermerk regionaal op de markt, waarbij zowel de kroonkurk als de etiketten op de flessen gebaseerd waren op de ontwerpen van N.P. de Koo. In 2010 werd het initiatief voortgezet door Onno Kleefkens onder de naam Phetradico Bieren uit Hoogland. Dit is een acroniem voor Phoenix Trading Company, een historische naam die ook door de Phoenix Brouwerij voor de export werd gehanteerd. Phetradico Bieren bracht als brouwerijhuurder kleinschalig bier, op fles en vat, op de lokale markt. In 2014 beëindigde Phetradico Bieren zijn activiteiten. Vanaf 2016 wordt het Phoenix merk weer lokaal op de markt gebracht door Rock City Beers.

Enkele speciale bieren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Phoenix appelmost (1934)
  • Klaverbier (1936)
  • St. Jorisbier (1959), ter gelegenheid van 700 jaar Amersfoort

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Voor een eerste opzet van dit artikel is gebruikgemaakt van de website phoenix-collectibles.nl, die op zijn beurt weer gebruik heeft gemaakt van het boek Opvallend anders, de Amersfoortse Phoenix Brouwerij 1873-1970 van Onno Kleefkens, Bataafse Leeuw, 2001.
  2. [1] Tweede Nederlandsche Jaarbeurs, De Nederlander, 4 maart 1918