Phorusrhacos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Phorusrhacos
Fossiel voorkomen: Langhien-Serravallien
(~ 15,9 - 11,6 Ma)
Reconstructie van Phorusrhacos door Charles R. Knight
Reconstructie van Phorusrhacos door Charles R. Knight
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Cariamiformes
Familie: Phorusrhacidae (schrikvogels)
Onderfamilie: Phorusrhacinae
Geslacht
Phorusrhacos
Ameghino, 1887
Typesoort
Phorusrhacos longissimus Ameghino, 1887
Afbeeldingen Phorusrhacos op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Phorusrhacos is een geslacht van uitgestorven vogels uit de familie der Phorusrhacidae (schrikvogels), een familie van vleesetende vogels die niet konden vliegen.

Het geslacht leefde tijdens het vroege en middelste Mioceen in het gebied van het huidige Argentinië. Het holotype is het eerst ontdekte exemplaar uit de familie van de Phorusrhacidae[1], waardoor het geslacht ook het eerste ontdekte geslacht uit de familie is.

Sinds de eerder tot het geslacht gerekende P. inflatus in het geslacht Patagornis wordt geplaatst, telt Phorusrhacos slechts een enkele soort: P. longissimus.

Geschiedenis[bewerken]

schets van het holotype
1rightarrow blue.svg Zie ook: Ontdekking en naamgeving van de Phorusrhacidae

Het eerste fossiel dat ooit van Phorusrhacos (en daarmee van de schrikvogels) gevonden werd, is een fragment van een onderkaak. Het werd begin 1887 gevonden door de paleontoloog Carlos Ameghino in de Santa Cruz provincie van Argentinië.[2][note 1] Carlos keerde in september terug van zijn eerste expeditie naar Patagonië en bracht de gevonden fossielen met zich mee. Al op 18 november van dat jaar werd Phorusrhacos longissimus, samen met meer dan 120 andere soorten gevonden tijdens de expeditie, beschreven door zijn oudere broer, de bioloog Florentino Ameghino.

Deze beschreef het, valselijk, als behorende tot een edentaat zoogdier. Hij bleef bij deze mening toen hij, twee jaar later, een uitgebreidere beschrijving van de onderkaak gaf, maar corrigeerde de naam tot het grammaticaal correctere Phororhacos. Ameghino bleef deze naam gebruiken. Tegenwoordig wordt echter erkent dat de naam Phorusrhacos voorrang heeft. In 1889 had Francisco Moreno Mesembriornis, correct, beschreven als een gigantische vogel. Dit, en de vondst van tweede, completere onderkaak zorgden ervoor dat Carlos in 1890 naar zijn broer schreef:

"Ook zijn Moreno's grote fossiele vogels, die ons zo verbaasd hebben (Mesembriornis, etc.) aan het licht gekomen. Het zijn inderdaad gigantische vogels, sommigen van hen misschien zo groot als Gastornis. Zou het niet kunnen zijn dat de bek van Phororhacos toebehoort aan een van deze vogels?"

Florentino was echter aanvankelijk sceptisch, zoals gezien kan worden in zijn antwoord dat hij op 31 januari 1891 verstuurde:

"Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de bek van Phororhacos behoort tot een gigantische vogel; want als dit zo was, zouden het vogels zijn compleet verschillend van diegene die we tegenwoordig kennen en zonder enkele relatie met de gigantische vogels van Madagaskar en Nieuw Holland [Australië]. Ik geloof persoonlijk dat hij heel goed kan behoren tot een uitgestorven gigantische monotreem."

De vondst van deze schedel zorgde er mogelijk voor dat Florentino zijn mening veranderde over Phorusrhacos. De schedel was oorspronkelijk heel, maar een groot deel ervan (in deze schets lichter getekend) verbrokkelde snel na de vondst.

Om onbekende redenen, mogelijk door de ontdekking van een volledige schedel door Carlos, veranderde hij echter zijn mening tijdens de eerste paar maanden van 1891. Later dat jaar publiceerden namelijk zowel hij als Moreno & Mercerat, met wie Florentino een rivaliteit had, teksten waarin zij Phorusrhacos herinterpreteerden als een grote uitgestorven vogel. Het is echter onduidelijk welke van de beide publicaties het eerst verscheen. Ameghino beweerde dat de zijne verschenen was op 1 augustus en die van Moreno & Mercerat pas "tegen het einde van de maand". Volgens hen was hun tekst al verschenen in mei en die van Ameghino pas op 11 augustus. Tot vandaag is niet volledig duidelijk wie van hen gelijk had, maar de meeste wetenschappers volgen Moreno & Mercerat.[3]

Beschrijving[bewerken]

Schedel van Phorusrhacos longissimus

Phorusrhacos was een van de grotere schrikvogels, ongeveer even groot als Paraphysornis, maar met een slankere bouw en duidelijk langere tarsometatarsi. De diameter van de botten in de achterpoten is ongeveer gelijk aan die van dezelfde botten in een grote mannelijke struisvogel.[1] De schattingen van het gewicht van het dier lopen echter uiteen, ongeveer 130 kg volgens sommigen[1], maar 93 kg volgens anderen.[4]

De lengte van de tarsometatarsus is 70% van die van de tibiotarsus en het buitenste deel van de middelste trochlea verbreedt niet naar buiten toe, zoals het geval is bij Titanis.[1]

Leefwijze[bewerken]

De voorouders van Phorusrhacos waren samen met buidelroofdieren zoals de Thylacosmilidae de toproofdieren van Zuid-Amerika. Na de vorming van de landbrug tussen Noord- en Zuid-Amerika namen placentadieren, zoals de jaguar en de sabeltandkatten, deze rol over. Hierdoor werden schrikvogels zoals Phorusrhacos gedwongen te leven als aaseters. Hierbij is het mogelijk dat ze wachtten totdat andere roofdieren zoals Smilodon klaar waren met hun buit om de restjes op te eten.[5] Ook joeg het dier allicht op kleinere prooien, die hij waarschijnlijk dode met een krachtige klap van zijn snavel of klauwen.[6]

In de populaire cultuur[bewerken]

Phorusrhacos zoals voorgesteld in de Walking with beasts tentoonstelling in London
  • In de vijfde episode van de BBC-serie Walking with beasts, "De Sabeltandkat", wordt Phorusrhacos voorgesteld als een aaseter. Als de sabeltandkatten klaar zijn met eten, nemen zij de resten.
  • In de vierde episode van de serie Prehistoric park (Fremantle Media Enterprises), "Saving the Sabre-Tooth", gaat zoöloog Nigel Marven terug in de tijd om de sabeltandkat van de pampa's van Zuid-Amerika te redden. Hier komt hij ook de Phorusracos tegen, die hij later meeneemt naar het park. Ook hier wordt Phorusracos beschouwd als een aaseter.

Bronnen

Referenties

  1. a b c d Alvarenga, Herculano M.F. & Höfling, Elizabeth (2003), Systematic revision of the Phorusrhacidae (Aves: Ralliformes). Papéis Avulsos de Zoologia (São Paulo) 43(4): 55-91
  2. Ameghino, F. (1887), Enumeración sistemática de las espécies de mamíferos fósiles coleccionados por Carlos Ameghino en los terrenos Eocenos de la Patagonia austral y depositados en el Museo de La Plata. Boletim Museo La Plata 1: 1-26
  3. Buffetaut E, 2013 Who discovered the Phorusrhacidae? An episode in the history of avian palaeontology. SAPE proceedings
  4. "Early Miocene Paleobiology in Patagonia: High-Latitude Paleocommunities of Patagonia" [1], geredigeerd door Sergio F. Vizcaíno, Sergio F. Vizcno ,Richard F. Kay en M. Susana Bargo
  5. minuut 15:14-15:25 in: Sabre tooth (2001)
  6. minuut 19:58-20:07 in: Sabre tooth (2001)

Noten

  1. De gesteentelaag waarin Ameghino de resten vond staat lokaal bekend als "Santa Cruz formation". Ameghino schatte de ouderdom ervan op Eoceen maar inmiddels wordt de formatie in het midden Mioceen geplaatst.