Phs. van Ommeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Phs. Van Ommeren)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Phs. van Ommeren was een Rotterdamse rederij.

Geschiedenis[bewerken]

In 1839 werd rederij Van Ommeren in Rotterdam opgericht als scheepsagentuur en expediteur als Stoomvaart Maatschappij 'De Maas'. In de daarop volgende jaren werden de activiteiten uitgebreid naar zeescheepvaart, binnenvaart, tankopslag, stuwadoorsactiviteiten en distributiecentra.

In 1922 werd de firma omgezet in een naamloze vennootschap NV Phs. van Ommeren's Scheepvaartbedrijf door Philippus van Ommeren.

Ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan schonk de rederij in 1939 de Hofpleinfontein aan de stad Rotterdam. De fontein zou geplaatst worden op het Droogleever Fortuynplein, aan de noordzijde van de Maastunnel, maar werd na de Tweede Wereldoorlog op het Hofplein geplaatst. De fontein wordt in de volksmond ook wel de 'Flipspuit' genoemd, verwijzend naar Philippus "Flip" van Ommeren (1900-1994).

Eind jaren zeventig van de twintigste eeuw werd begonnen met het investeren in handelsbedrijven omdat de resultaten van de scheepvaart sterk wisselden.

Begin jaren negentig werd gekozen voor twee kernactiviteiten: scheepvaart en tankopslag. De overige taken werden afgestoten.

In 1999 fuseerde Van Ommeren met de firma Pakhoed en werd de rederij omgedoopt tot Vopak.