Pi-dag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pi Pie ofwel Pi-taart, gebakken op de Technische Universiteit Delft in 2008

π-dag (pi-dag) en π-benaderingsdag (pi-benaderingsdag) zijn twee feestdagen gewijd aan de wiskundige constante π. Pi-dag wordt op 14 maart op verschillende manieren gevierd. Zo staan sommigen stil bij de rol die π in hun leven zou spelen en proberen zich op humoristische wijze "een wereld zonder π" voor te stellen.

π-dag[bewerken | brontekst bewerken]

π-dag, de veertiende dag van de derde maand wordt wereldwijd op wiskundeafdelingen van universiteiten gevierd. De cijfervolgorde is in navolging van de datumnotatie jaar/maand/dag, bijvoorbeeld 2020/03/14. De driecijferige benadering voor π is namelijk 3,14.

De viering begint gewoonlijk om 1:59 AM of PM, omdat dat de zescijferige benadering van π 3,14159 is.

Het "ultieme π-moment" was op 14 maart 1592 om 6:53 en 58 seconden, in de volgorde maand/dag/jaar/uur/minuut/seconde komt dit overeen met de eerste twaalf cijfers van π: 3,14159265358.

Op scholen en universiteiten in Amerika begon men een aantal jaren geleden de π-dag te vieren met het eten van taart (in het Engels pie, ook de letter pi wordt door Engelstaligen zo uitgesproken) of pizza. Er worden etenswaren gemaakt in de vorm van een π-teken en spelletjes gespeeld.

Tijdens de UNESCO-conferentie in november 2019 werd 14 maart uitgeroepen tot International Day of Mathematics (IDM), internationale dag van de wiskunde.[1]

π-benaderingsdag[bewerken | brontekst bewerken]

π-benaderingsdag kan gevierd worden op 22 juli. Deze datum wordt ook geschreven als 22/7 hetgeen overeenkomt met een deling van 22 door 7. Deze deling is een benadering voor pi (22 / 7 = 3,1428...).

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Albert Einstein is geboren op pi-dag, 14 maart 1879.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Naast pi-dag (of π-dag), kent men ook τ-dag (tau-dag), waarbij τ = 2·π ≈ 6,28 en zodoende op 28 juni valt of gevierd wordt.
  • Datumnotatie met kaartje in welke landen datums in de vorm MM-DD geschreven worden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zie: (en) UNESCO in brief.
Zoek pi op in het WikiWoordenboek.
Zie de categorie Pi Day van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.