Piazza della Signoria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piazza della Signoria
Piazza della Signoria
Piazza della Signoria
Geografische informatie
Locatie       Florence, Vlag van Italië Italië
Algemene informatie
Genoemd naar Signoria
Ruiterstandbeeld van Cosimo I de' Medici

Het Piazza della Signoria is een van de belangrijkste pleinen van de Italiaanse stad Florence. Op het plein zijn verschillende belangrijke gebouwen gelegen, waaronder het Palazzo Vecchio (stadhuis) en het Uffizi, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het Palazzo Vecchio heet ook wel Palazzo della Signoria, waardoor het plein aan zijn naam komt.

Op de Vastenavond van 1497 (dinsdag 7 februari) ontstaken de dominicaner monnik Savonarola en zijn aanhangers op het Piazza della Signoria een zogenaamd 'Vreugdevuur der IJdelheden' waarop allerlei zondige luxeartikelen en immorele boeken werden verbrand. Op 23 mei 1498 belandden ze zelf op de brandstapel op hetzelfde plein. Een marmeren gedenksteen markeert de plaats van hun terechtstelling.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Voor het Palazzo Vecchio staan diverse beelden zoals een negentiende-eeuwse replica van Michelangelo's David. Het origineel staat in de Accademia dell'Arte del Disegno (lett. 'Ontwerpacademie'). De andere gekopieerde beelden zijn van Donatello (Judith & Holofernes) en Bandinelli (Hercules & Cacus).