Pieniny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De rivier Dunajec stroomt dwars door het kalksteenmassief van de Pieniny

De Pieniny is een berggebied in het zuiden van Polen in de Woiwodschap Klein-Polen. Een deel ligt over de grens in het noorden van Slowakije. Dwars door dit berggebied stroom de rivier de Dunajec. Het gebied kun je in drie delen opsplitsen.

  • De westelijke Pieniny Pieniny Spiskie, bij Niedzicą. De hoogste top is hier Żar (Branisko) met 879 meter
  • Het middendeel: Pieniny Środkowe (Pieniny Właściwe). dit deel wordt vaak wel kortweg als de Pieniny aangeduid. De hoogste top is hier Trzy Korony met 982 meter
  • Het oostelijke deel, de kleine Pieniny Małe Pieniny De hoogste top is hier Wysoka met 1052 meter. Dit deel ligt in Slowakije

De Pieniny is een kalksteenmassief met kliffen en rotsen met door erosie diep uitgesleten kloven en het dal van de Dunajec. In het centrale deel staan drie markante toppen als een kroon bovenop dit rotsmassief, Trzy korony (drie kronen).

Een toeristische attractie is een vlotvaart over de Dunajec langs Trzy Korony

Door de zeer afwisselende geologische structuren tref je er een grote variatie in bodemsoorten aan. Soms zijn die uitermate zuur, soms zeer kalkrijk. De bijbehorende vegetatie is daardoor zeer gevarieerd. Er komen zeer bijzondere relictsoorten uit de IJstijd voor zoals Dendranthema zawadskii, Juniperus sabina en Dryas octopetala. Botanische hoogtepunten zijn ook soorten als muggenorchis, zwartkoren, de Turkse lelie en Gladiolus imbricatus.

Ook de fauna is gevarieerd. Tien soorten reptielen (adders, hazelwormen, salamanders, kikkers en padden), 61 soorten zoogdieren, waaronder wild zwijn, edelhert, ree. Ook wolven en beren worden er soms waargenomen.

Het grootste deel van dit berggebied is in 1954 als nationaal park erkend. Vanwege het grensoverschrijdend karakter is er een Pools nationaal park Pieniński Park Narodowy en een Slowaaks deel, het Pieninský národný park (PIENAP).

De Pieniny vormen een toeristische trekpleister vanwege de zuivere lucht, goede bereikbaarheid, de wandelmogelijkheden en de aanwezige minerale bronnen. Belangrijke toeristische plaatsen in de omgeving zijn Szczawnica en Krościenko. Een bijzondere attractie is de mogelijkheid om met vlotten over de river de Dunajec te varen.

Externe link[bewerken]