Pier Pander Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pier Pander Museum
Pier Pander Museum
Pier Pander Museum
Locatie Leeuwarden, Friesland
Opgericht 1954
Afbeeldingen
De Pier Pandertempel is onderdeel van het museum
De Pier Pandertempel is onderdeel van het museum
Website
Portaal:  Kunst & Cultuur

Het Pier Pander Museum is een museum in Leeuwarden voor de artistieke nalatenschap van de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919). De totstandkoming van het Pier Pander Museum in Leeuwarden in 1954 is aan Nicolaas Petrus de Koo te danken.

In de periode rond 1900 was de in Drachten geboren en in Rome woonachtige Pier Pander de beroemdste beeldhouwer van Nederland. Hij liet bij zijn dood zijn ateliercollectie na aan de gemeente Leeuwarden, op voorwaarde dat voor zijn levenswerk, een groep van vijf marmeren beelden (Uchtend, Gedachte, Gevoel, Moed en Kracht), een tempel zou worden opgericht en voor de rest van zijn werk een museum.

Na veel problemen kon de Pier Pandertempel in 1924 worden geopend op het Noorderbolwerk in Leeuwarden, het museum in de nabijgelegen Prinsentuin pas in 1954. Na een periode van verval en daaropvolgende restauratie en herstel van zowel de tempel, het museum, als de collectie, kon het vernieuwde Pier Pander Museum worden heropend op 1 juni 2007. Tempel en Museum zijn in beheer bij het Historisch Centrum Leeuwarden.

Zie ook[bewerken]