Naar inhoud springen

Pierre-Joseph Redouté

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pierre-Joseph Redouté
Louis Léopold Boilly, portret van Pierre-Joseph Redouté, ca. 1800, Palais des Beaux-Arts de Lille
Geboren Saint-Hubert, 10 juli 1759
Overleden Parijs, 20 juni 1840
Geboorteland Vlag van België België
Beroep kunstschilder en botanicus
Bekend van Rozentekeningen
Standaardafkorting Redouté
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Pierre-Joseph Redouté aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Pierre-Joseph Redouté (Saint-Hubert, 10 juli 1759 - Parijs, 20 juni 1840), was een Belgische kunstschilder en botanicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Redouté werd het meest bekend door zijn schilderijen van bloemen in de tuin van het kasteel van Malmaison. Hij werd geboren in Saint-Hubert, destijds een deel van het hertogdom Luxemburg, maar tegenwoordig gelegen in België. Hij was de officiële hofartiest van Marie Antoinette van Oostenrijk, voor wie hij planten uit de tuin van het Kleine Trianon schilderde. Tijdens de woelige dagen van de Franse Revolutie en de Terreur bleef hij schilderen. Zijn opdracht was het om tuinen die nationaal eigendom waren geworden te documenteren.

In dienst van keizerin Joséphine de Beauharnais kon Redouté zijn talenten uitleven in boeken met tekeningen van bloemen van over de hele wereld en tekeningen van de rozen in de tuin van Malmaison. Na de dood van Joséphine maakte hij een moeilijke periode door. In 1822 trad hij in dienst bij het Muséum national d'histoire naturelle. Drie jaar later werd hij Ridder in het Franse Legioen van Eer.

Behalve als schilder in de traditie van Vlaamse en Nederlandse meesters zoals Jan Brueghel de Oude, Rachel Ruysch, Jan van Huysum en Jan Davidsz. de Heem was Redoute ook voor de wetenschap van belang. Hij maakte meer dan 2.100 tekeningen van 1.800 verschillende soorten planten, waarvan een groot aantal tot op dat moment onbekend was.

Redouté was een leerling van Gerard van Spaendonck, directeur van de Jardin des Plantes in Parijs.

Zie de categorie Pierre-Joseph Redouté van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.