Pierre-Joseph Redouté

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre-Joseph Redouté
Portrait de Pierre-Joseph Redout.jpg
Geboren 10 juli 1759
Overleden 19 juni 1840
Standaardafkorting Redouté
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Pierre-Joseph Redouté aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Pierre-Joseph Redouté (Saint-Hubert, 10 juli 1759 - 20 juni 1840), was een Belgische schilder en plantkundige.

Redouté werd het meest bekend door zijn schilderijen van bloemen in de tuin van Malmaison. Hij werd geboren in Saint-Hubert, destijds een deel van Luxemburg, maar tegenwoordig België. Hij was de officiële hofartiest van Marie Antoinette, voor wie hij planten uit de tuin van het Kleine Trianon schilderde. Tijdens de woelige dagen van de Franse Revolutie en de Terreur bleef Redouté schilderen. Zijn opdracht was het om tuinen die nationaal eigendom waren geworden te documenteren.

In dienst van keizerin Joséphine de Beauharnais kon hij zijn talenten uitleven in boeken met tekeningen van bloemen van over de hele wereld en tekeningen van de rozen in de tuin van Malmaison. Na de dood van Joséphine maakte Redouté een moeilijke periode door. In 1822 trad hij in dienst bij het Muséum national d'histoire naturelle. Drie jaar later werd hij Ridder in het Franse Legioen van Eer.

Behalve als schilder in de traditie van Vlaamse en Nederlandse meesters zoals Jan Brueghel de Oude, Rachel Ruysch, Jan van Huysum en Jan Davidsz. de Heem was Redoute ook voor de wetenschap van belang. Hij maakte meer dan 2.100 tekeningen van 1.800 verschillende soorten planten, waarvan een groot aantal tot op dat moment onbekend was.


Redoute was een leerling van Gerard van Spaendonck, directeur van de Jardin des Plantes in Parijs.