Pierre-Marie-Alexis Millardet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pierre-Marie Alexis Millardet)

Pierre-Marie-Alexis Millardet (Montmirey-la-Ville, 13 december 1838Bordeaux, 5 december 1902) was een Frans plantkundige en mycoloog. Hij studeerde aan de universiteiten van Heidelberg en Freiberg en werd later hoogleraar plantkunde aan de universiteiten van Straatsburg (1869), Nancy (1872) en Bordeaux (1876).

Hij heeft vooral naam gemaakt door zijn werk met plantenziekten. In de jaren '60 van de 19e eeuw werden de wijngaarden van Frankrijk geïnfecteerd door de zeer schadelijke Phylloxera, een luis die vanuit de Verenigde Staten in Europa was geïntroduceerd. Millardet en zijn mede-botanicus Jules Émile Planchon kregen de plaag onder controle door de wijnstokken te enten op Amerikaanse onderstammen die resistent waren tegen de luis.

Millardet was ook verantwoordelijk voor een middel om meeldauw (Plasmopara viticola) te bestrijden door gebruik te maken van een mengsel van water, koper(II)sulfaat en gebluste kalk, bekend geworden als Bordeauxse pap.[1] Dit was het eerste fungicide en het wordt nog steeds gebruikt.