Pierre-Yves Dermagne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pierre-Yves Dermagne
Dermagne leidt Ursula von der Leyen rond in Rochefort (juli 2021)
Geboortedatum 30 december 1980
Geboorteplaats Namen
Regio Vlag Wallonië Wallonië
Land Vlag van België België
Partij PS
Federaal minister van Werk en Economie
Aangetreden 1 oktober 2020
Regering De Croo
Voorganger Nathalie Muylle
Waals Minister van Lokale Besturen en Wonen
Aangetreden 13 september 2019
Einde termijn 1 oktober 2020
Regering Di Rupo III
Voorganger Valérie De Bue
Opvolger Christophe Collignon
Waals Minister van Lokale Besturen, Steden, Huisvesting en Sportinfrastructuren
Aangetreden 26 januari 2017
Einde termijn 28 juli 2017
Regering Magnette
Voorganger Paul Furlan
Opvolger Valérie De Bue
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Pierre-Yves Dermagne (Namen, 30 december 1980) is een Belgisch politicus voor de PS.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na studies rechten aan de UCL, werd Dermagne advocaat.

Hij werd politiek actief bij de PS, waar hij bekendstaat als een Waals regionalist en republikein.[1] Hij was achtereenvolgens parlementair attaché van Waals Parlementslid Maurice Bayenet, adjunct-kabinetschef van Waals minister Philippe Courard en adviseur van Waals minister Eliane Tillieux.

In 2006 begon Dermagne zelf aan zijn politieke loopbaan toen hij tot provincieraadslid van de provincie Namen werd verkozen. Na zes jaar provincieraad werd hij in 2012 gedeputeerde van de provincie, wat hij bleef tot in 2014. Sinds 2010 is hij tevens gemeenteraadslid van Rochefort en van 2012 tot 2018 was hij eerste schepen van de stad, zij het van januari tot juli 2017 titelvoerend. In december 2018 volgde hij François Bellot op als burgemeester.

Bij de verkiezingen van 2014 werd hij verkozen in het Waals Parlement en in het Parlement van de Franse Gemeenschap, waardoor zijn mandaat van gedeputeerde ten einde kwam. Hij bleef parlementslid tot in januari 2017, toen hij Paul Furlan opvolgde als Waals Minister van Lokale Besturen, Steden, Huisvesting en Energie in de regering-Magnette. Nadat er een coalitiewissel was gekomen, verdween Dermagne in juli 2017 terug uit de Waalse Regering en werd hij opnieuw parlementslid. In september 2017 werd hij in het Waals Parlement PS-fractievoorzitter. Bij de Waalse verkiezingen van 2019 werd Dermagne herkozen.

In september 2019 werd hij opnieuw minister in de Waalse Regering, ditmaal met de bevoegdheden Lokale Besturen en Wonen. Als Waals minister annuleerde hij meteen de omstreden verkoop van Voo, Elicio en Win, drie dochterondernemingen van intercommunale Nethys, en de exuberante vergoedingen die ex-bestuurders van deze intercommunale kregen. In oktober 2020 maakte Dermagne de overstap naar de federale regering, waarin hij vicepremier en minister van Werk en Economie werd.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Fiche Dermagne op de website van het Parlement van de Franse Gemeenschap.
Zie de categorie Pierre-Yves Dermagne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.