Pierre Fournier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Borstbeeld van Pierre Fournier in Genève

Pierre Fournier (Parijs, 24 juni 1906 - Genève, 8 januari 1986) was een Frans cellist. Hij werd wel de "aristocraat der cellisten" genoemd vanwege zijn elegante wijze van musiceren en zijn majestueuze geluid.

Hij was de zoon van een generaal van het Franse leger. Zijn moeder leerde hem pianospelen, maar hij had een milde vorm van polio en raakte de behendigheid in zijn benen en voeten kwijt. Vanwege zijn problemen met de pedalen koos hij daarom voor de cello.

Hij voltooide zijn opleiding aan het Conservatoire de Paris in 1923 toen hij zeventien jaar oud was. Hij werd begroet als "de cellist van de toekomst" en kreeg lof toegezwaaid voor zijn virtuositeit en techniek met de strijkstok. Hij werd bekend toen hij bij het Orchestre Colonne speelde, in 1925, en maakte tournees over de hele wereld. Hij nam de complete kamermuziek van Brahms en Schubert op voor de BBC (deze opnames zijn verloren gegaan). Hij wordt ook zeer gewaardeerd voor zijn opnames van de Bach suites; die worden nog steeds beschouwd als behorend bij de beste opnames die van deze suites gemaakt zijn.

Fournier gaf les aan de École Normale de Musique in Parijs en aan het Conservatorium van Parijs van 1937 tot 1949.

Vanaf 1956 ging hij in Zwitserland wonen, maar zijn Franse nationaliteit gaf hij nooit op. Pierre Fournier heeft diverse onderscheidingen ontvangen zoals benoeming tot Officier in het Franse Legioen van Eer, Officier in de Franse Orde van Kunsten en Letteren en Commandeur in de Belgische Orde van Leopold II.

Tot twee jaar voor zijn dood bleef hij optreden. Hij overleed op 79-jarige leeftijd in Genève. Waar hij ook les gaf: de Britse cellist Julian Lloyd Webber was een van zijn leerlingen.

18 maart 1966 - Cellisten Mstislav Rostropovich, Kazimir Wilkomirski en Pierre Fournier in de jury van de Third International Tchaikovsky Competition

Prijzen en erkenningen[bewerken]

Grammy Award voor de beste kamermuziekuitvoering:

  • Pierre Fournier, Arthur Rubinstein & Henryk Szeryng voor de uitvoering van Schubert’s pianotrio’s nr. 1 in B, op. 99 en nr. 2 in E, op. 100
  • Pierre Fournier, Arthur Rubinstein & Henryk Szeryng voor de uitvoering van Brahms’ complete trio’s en Schumann’s trio nr. 1 in d mineur.