Pierre Kompany

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Pierre Kompany
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Pierre Kompany
Geboren Bukavu, 8 september 1947
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Franse Gemeenschap Franse Gemeenschap
Land Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa
Vlag van België België
Functie Politicus
Industrieel ingenieur
Partij 2006 - 2012 PS
2014 - heden cdH
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Sport

Pierre Kompany (Bukavu, 8 september 1947) is een Belgisch politicus van het cdH en Brussels Hoofdstedelijk Parlementslid.

Levensloop[bewerken]

Pierre Kompany groeide op in Congo, waar hij ook aanvaller was in de voetbalploeg TP Mazembe. Aan de Universiteit van Kinshasa volgde hij studies voor ingenieur, die werden stopgezet nadat hij in 1969 zijn solidariteit betuigde aan studenten die omkwamen bij bloederige incidenten. Hiervoor zat hij één jaar in de gevangenis in het militair centrum van Kitona.

In 1975 vluchtte hij als politiek vluchteling naar België en vestigde hij zich in Brussel, waar hij zijn studies voor ingenieur verderzette. Toen hij zijn diploma haalde, werd hij industrieel ingenieur en leraar aan het Institut des Arts et Métiers. In 1982 werd hij officieel staatsburger van België. In België huwde hij en kreeg hij drie kinderen, waaronder de profvoetballers Vincent en François Kompany.Zelf speelde Pierre ook voetbal bij de reserven van RC Mechelen.

Hij werd politiek actief voor de PS en was voor deze partij van 2006 tot 2012 schepen van Ganshoren. In 2012 stapte Kompany uit de PS en richtte hij de scheurlijst ProGanshoren op, gesteund door de partijen cdH en CD&V. Met deze lijst kwam hij op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Hij kon herkozen worden, maar belandde in de oppositie.

Uiteindelijk werd hij lid van het cdH en voor deze partij werd hij in 2014 verkozen tot lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Externe link[bewerken]