Pierre Trudeau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pierre Trudeau
Joseph Philippe Pierre Yves Elliott Trudeau
Geboren 18 oktober 1919
Montreal, Canada
Overleden 28 september 2000
Montreal, Canada
Politieke partij Liberale Partij van Canada
Partner Margaret Joan Sinclair Trudeau Kemper
Handtekening Handtekening
15e minister-president van Canada
Aangetreden 4 juni 1968
20 april 1980
Einde termijn 3 maart 1979
4 juni 1984
Monarch Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk
Voorganger Lester B. Pearson
Joe Clark
Opvolger Joe Clark
John Turner
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Joseph Philippe Pierre Yves Elliott Trudeau (Montreal, 18 oktober 1919 - aldaar, 28 september 2000) was de 15de eerste minister van Canada van 1968 tot 1979 en opnieuw van 1980 tot 1984.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trudeau was als auteur, politiek activist en hoogleraar een charismatisch figuur die de Canadese politiek domineerde en vele reacties uitlokte. Bewonderaars eren zijn intellect, zijn streven naar nationale eenheid en het in werking stellen van het Charter of Rights and Freedoms. Tegenstanders verwijten hem arrogantie, een falend economisch beleid en de toename van de nationale schuld. Net als het verergeren van de politieke vervreemding in de westelijke provincies. Weinigen zullen echter ontkennen dat hij een grote persoonlijkheid was en Canada hielp definiëren.

Hij studeerde aan de prestigieuze Sciences Po in Parijs.

Hij leidde Canada door enkele van zijn meest hectische tijden en lag vaak aan de basis van controverse. Hij was bekend om zijn flamboyante stijl, zo maakte hij eens een pirouette achter de rug van Koningin Elizabeth II. Met de Canada Act in 1982 die door het Britse parlement werd aangenomen, was Trudeau als eerste minister een van de verantwoordelijken om de Canadese grondwet uit het Britse parlement te halen en om deze te incorporeren in het Charter of Rights and Freedoms.

Alhoewel hij na zijn dood bekendstond als een zeer religieus persoon, nam hij ook standpunten in die tegengesteld waren aan zijn katholieke geloof. Hij was voor het afschaffen van de sodomiewetten en het vergemakkelijken van de echtscheidingsprocedures.

Het Canadese vliegveld Montréal-Trudeau is sinds 1 januari 2004 naar Pierre Trudeau genoemd.

Zijn zoon Justin werd in oktober 2015 tot premier van Canada verkozen.

Zie de categorie Pierre Elliott Trudeau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.