Piet Hamberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ajax-speler Piet Hamberg op 21-7-1980, tijdens de voorbereiding op het seizoen 1980/81

Piet Hamberg (Winschoten, 22 januari 1954) is een Nederlands voormalig voetballer. Hij werkt tegenwoordig als hoofd scouting bij Red Bull Salzburg.

Hambergs carrière begon bij VV BNC, de plaatselijke voetbalclub uit Finsterwolde (prov. Groningen). Daarna volgden clubs als Vitesse (waarvoor hij echter nooit in het betaalde voetbal speelde), N.E.C., FC Wageningen, FC Utrecht, Servette en Ajax. Met Ajax finishte Hamberg in 1980/81 als 2de; ook in het KNVB beker-toernooi eindigde hij met Ajax in 1980/81 als 2de. In 1981/82 werd Hamberg met Ajax landskampioen, al heeft Hamberg daar maar amper 4 maanden echt van kunnen genieten (juli 1981-oktober 1981). Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Madrid (afscheidswedstrijd van de ruim 1 jaar eerder, medio 1980, vertrokken Ruud Krol) raakte Hamberg geblesseerd aan zijn knie, wat na de competitie-wedstrijd uit tegen PSV een kapotte meniscus zou blijken te zijn (half/eind oktober 1981). Dit betekende het einde van zijn actieve carrière op 27-jarige leeftijd. Op 19 september 1981 scoorde Hamberg uit tegen FC Den Haag (1-3 zege) koppend, na een zeer fraaie atletische en perfect getimede sprong, de 0-2 goal, na een voorzet vanaf links door Jesper Olsen en eerder voorbereidend werk van Gerald Vanenburg en Dick Schoenaker. Hamberg is van mening dat hij bij Ajax tussen juli 1980 en juni 1982 heeft gefaald als linkerspits en linkermiddenvelder, omdat het zijn doelstelling was om geselecteerd te worden voor het Nederlands elftal.[bron?]

Na zijn carrière als speler werd hij coach en werkte hij in Nederland, Saoedi-Arabië, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten en Togo. In Nederland was hij actief bij hoofdklasser IJsselmeervogels. Hij leidde Saoedi-Arabië onder de 20 naar de wereldbeker waarna hij coach werd bij het Libische Al Ahly. In 2003 verving hij Jan Versleijen als trainer bij Al-Jazeera Club, een club uit de Verenigde Arabische Emiraten. In 2006 was hij assistent van Otto Pfister tijdens het WK 2006 met Togo. Hoewel, Hamberg en Pfister trokken zich terug nadat was bekendgemaakt dat de spelers hun beloofde premies voor het kwalificeren voor het WK nog niet hadden gehad. Uiteindelijk keerde alleen Pfister terug en besloot Hamberg dit niet te doen. Hamberg vertelde de pers dat hij achter zijn woorden bleef staan.

Ondertussen was hij tussen 1997 en 2007 driemaal coach van het Zwitserse Grasshoppers dat hij voor de laatste keer in april 2007 zou verlaten. In juli van datzelfde jaar kwam hij bij de jeugdacademie van Liverpool terecht waar hij twee jaar zou blijven. Eind 2009 werd Hamberg trainer van de Tunesische topclub Étoile Sportive du Sahel. Wegens tegenvallende prestaties werd hij in april 2010 (na nog geen vier maanden) ontslagen. Begin 2012 haalde Ricardo Moniz Hamberg als assistent-trainer naar Red Bull Salzburg. Moniz en Hamberg hadden eerder samengewerkt bij Grasshoppers en staan beide bekend als aanhangers van de trainingsmethode van Wiel Coerver. De samenwerking verliep goed met de landstitel en beker van Oostenrijk tot gevolg. Na het opstappen van Moniz in juni 2012 werd Hamberg benoemd als hoofd scouting.

Erelijst[bewerken]

Vlag van Zwitserland Servette FC
1979
1980

Zie ook[bewerken]