Piet Kramer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Kramer
PKramer.jpg
Persoonsinformatie
Geboortedatum 1 juli 1881
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 4 februari 1961
Overlijdensplaats Santpoort
Werken
Belangrijke gebouwen De Bijenkorf (Den Haag)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Pieter Lodewijk (Piet) Kramer (Amsterdam, 1 juli 1881Santpoort, 4 februari 1961) was een Nederlands architect en een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School. Hij is vooral bekend als architect van de Haagse Bijenkorf (zie onderaan) en van honderden bruggen in Amsterdam.

Familie[bewerken]

Piet Kramer werd geboren aan de Prinsengracht in het gezin van de van oorsprong Friese arts Folkert Nicolaas Kramer en Anna Rolff. Vader Kramer was gedurende langere tijd Officier van gezondheid 2e klasse in Nederlands-Indië. Van de kinderen uit de twee huwelijken van Piet Kramer werd:

  • Friso Kramer (1922) industrieel vormgever.
  • Melisande Kramer (1928)[1] kunstenares. Haar peetmoeder was Ellen Wijdeveld, kunstenares met stoffen en vrouw van collega-architect Hendrik Wijdeveld. Melisande zei zelf beïnvloed te zijn door haar vaders liefde voor oosterse kunst. Kramer maakte onder andere kleding en wandkleden in oosterse stijl. In 2013 was er in Museum Het Schip een tentoonstelling van vader en dochter onder het motto Een jas om in te wonen.[2] Een "portret" van haar is te vinden in een van de beelden aan het Muzenplein[3]
  • Annemarie ook vastgelegd in een van de beelden aan het Muzenplein; waarschijnlijk in het beeld "Een meisje met kat en vogel".

Hij is begraven op Begraafplaats Westerveld in Driehuis. Het hoofdgebouw op dat terrein is mede door Kramer op papier gezet en gebouwd (het origineel was van Marius Poel).

Leven en werk[bewerken]

Kramer werkte van 1903 tot 1913 op het architectenbureau van Eduard Cuypers, waar ook Michel de Klerk en Jo van der Mey werkzaam waren. Het drietal Kramer, De Klerk en Van der Mey ontwierp in 1911 het Scheepvaarthuis, dat geldt als eerste grote voorbeeld van Amsterdamse Schoolarchitectuur. Na 1913 was Kramer werkzaam op het bureau van K.P.C. de Bazel.

Van 1917 tot 1952 was hij architect bij de afdeling Bruggen van de Gemeentelijke Dienst der Publieke Werken, aangenomen door Wichert Arend de Graaf. In totaal ontwierp Kramer zo'n tweehonderd bruggen.[4] Bij die bruggen ontwierp hij ook vaak de bijbehorende brughuisjes, het smeedwerk en zelfs de beplanting. Het beeldhouwwerk werd meestal door Hildo Krop verzorgd. Van deze vele bruggen draagt de P.L. Kramerbrug zijn naam, deze verbindt de Jozef Israëlskade met de Amstelkade ter hoogte van de Amsteldijk.

Ook ontwierp Kramer in de jaren 20 diverse woonblokken in de nieuwe wijken Plan West en Plan Zuid. De meest bekende hiervan zijn de arbeiderswoningen De Dageraad van de gelijknamige woningbouwvereniging in de Nieuwe Pijp uit 1921, die in samenwerking met De Klerk tot stand kwamen. De hoekpartij van het complex P.L. Takstraat / Burg. Tellegenstraat is hier zeer opvallend. Net als bij het torentje van De Klerk aan de Hembrugstraat had deze geen functie, maar was puur als versiering bedoeld.

Buiten Amsterdam ontwierp Kramer onder meer de Bijenkorf (1924-1926) in Den Haag en een tuinmanswoning en drie villa's in Park Meerwijk in Bergen. De drie villa's werden al spoedig door brand verwoest. Ook leverde Kramer bijdragen aan het tijdschrift Wendingen.

Selectie van werken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van bouwwerken van Piet Kramer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Literatuur[bewerken]

  • Amsterdamse bruggen. 1910-1950. Wim de Boer en Peter Evers. Uitgave Amsterdamse Raad voor de Stedebouw, 1983. ISBN 90-70665-02-6
  • Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik. Stokerkade Cultuurhistorische Uitgeverij, Amsterdam; 2016. ISBN 978-90-79156-31-3