Naar inhoud springen

Piet Marée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Piet Marée
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Gouda, 1903
Overleden Tasmanië, februari 1999
Land Koninkrijk der Nederlanden
Werk
Beroep fotograaf
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Piet Marée (Gouda, 1903 - Tasmanië, begin februari 1999[1]) was een Nederlandse grafisch ontwerper. Als zoon van een in Gouda gevestigde smid werd zijn talent als tekenaar door zijn vader al vroeg op waarde geschat en hij kreeg privé schilder- en tekenlessen. Zijn eerste werkgever was uitgeverij Van Goor in Gouda. Toen deze firma naar Den Haag vertrok ging Marée mee en wist hij zich al spoedig op te werpen als grafisch ontwerper-illustrator van onder meer kinderboeken. Hij illustreerde veel kinderboeken van Rein Valkhoff. Hij was ook boekbandontwerper, meubelontwerper en fotograaf.

Al vroeg maakte hij met behulp van zwart-witfoto's collage-achtige illustraties. Marée werkte ook als redacteur en vormgever bij de Haagsche Post. Zijn werk valt op vanwege het gebruik van frisse kleuren en heldere voorstellingen, het is knap door zijn sprankelende eenvoud. Net als Hergé maakte Marée gebruik van de klare lijn. Na een verblijf van vijf jaar in Australië, vestigde hij zich in 1955 op een aantal adressen in Zeist en Utrecht en begon met Piet Marée Productions. Hij is nu vooral bekend als bedenker en vormgever van spel- en knutselboeken.

Voor de AVRO ontwierp hij met veel foto's en illustraties een aantal bundels met telkens tien Kinderliedjes gezongen door Jacob Hamel's A.V.R.O. Kinderkoor in de jaren 1933, 1934 en 1935. Marée werkte voor vele andere bedrijven, onder meer na de oorlog voor uitgeverij Het Spectrum en langdurig voor de Nederlandse Boekenclub.