Piet Penning de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Penning de Vries
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen
Geboren 15 maart 1928
Plaats Leiden
Overleden 10 maart 1995
Plaats Kerkrade
Wijdingen
Priester 1961
Kerkelijke loopbaan
Eerdere functies 1973-1995: spirituaal van de priesteropleiding Rolduc.
Successie
Opvolger Gerard Wilkens S.J.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Pater Piet Penning de Vries s.j. (Leiden, 15 maart 1928Kerkrade, 10 maart 1995) was een Nederlands jezuïet.

Piet Penning de Vries maakte een bewogen jeugd mee. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Vanaf zijn vijfde levensjaar verbleef Penning in tehuizen voor verweesde jeugd. Zijn priesterroeping ontwaakte kort voor hij naar een voogdijschool in Roermond vertrok. Eind 1944 werd hij op 16-jarige leeftijd als dwangarbeider naar Duitsland gedeporteerd samen met de hele Roermondse mannelijke bevolking van zijn leeftijd en ouder. Zijn ontsnapping en eenzame terugtocht naar Nederland verhaalde hij in een schoolschrift onder de titel Pelgrimsgedachten.

Na zijn priesterwijding in 1961 werd hem de geestelijke vorming van de jonge jezuïeten in Nederland toevertrouwd aan het Maastrichtse Canisianum. In 1967 verruilde hij die stad voor Amsterdam. Penning de Vries was een kritisch observator van de crisis bij de jezuïeten en in de Nederlandse Kerkprovincie en gaf aan honderden priesters en religieuzen geestelijke leiding in deze jaren.

In 1973 werd hij spirituaal in de nieuwe Roermondse priesteropleiding in Rolduc. Meer dan anderen zou hij een geestelijke stempel drukken op wie daar werden gevormd.

Bijna de helft van de bisschoppen van Nederland die in 2012 in functie waren en honderden priesters werden gevormd onder de geestelijke leiding van Piet Penning de Vries.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dr. J. Bots SJ (red.): Een weggegeven leven - Vriendenboek ter nagedachtenis van Piet Penning de Vries SJ 1928-1995. Uitg. St. Petrus Canisiusstichting, Tegelen; geïll., 232 blz.
  • J. Hermans, Pater P. Penning de Vries SJ - Recente Nederlandse kerkgeschiedenis in spiritueel perspectief, Uitg. Colomba, 256 pp., ISBN 978-90-73810-921