Piet Soer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Piet Soer (Eursinge (Havelte) 4 januari 1903 - Brilon, 6 april 1935) was een Nederlandse piloot, bekend geworden als copiloot van de beroemde kerstvlucht van de "Pelikaan" 1933 naast Iwan Smirnoff.

Piet Soer groeide op bij zijn oma nadat zijn moeder al vroeg overleed. In 1919 ging hij vrijwillig in militaire dienst. Twee jaar later werd hij ingedeeld bij de Luchtvaartafdeeling op Vliegbasis Soesterberg en in 1924 behaalde hij zijn vliegbrevet. Op 10 maart 1927 werd hij aangesteld als piloot bij de KLM. Zijn bekendste vlucht was die van de Fokker F.XVIII "Pelikaan" in 1933. Samen met Iwan Smirnoff, C. H. van Beukering en J. Grosfeld legden zij in een recordtijd de afstand Amsterdam - Batavia af om zodoende alsnog de post met de kerst af te leveren.

Ongeval met de "Leeuwerik"[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 april 1935 stortte Piet Soer met de Fokker F.XII "Leeuwerik" neer bij de Burgberg nabij Brilon (Sauerland). Geen van de inzittenden overleefde de ramp, onder de inzittenden was ook de zoon van de Amsterdamse burgemeester Willem de Vlugt.

Op zaterdag 6 april 1935 start de Fokker F.XII met vliegtuigregistratie "PH-AFL" van het vliegveld van Praag voor de reis naar Rotterdam. Na de tussenlanding in Halle-Leipzig, vertrekt het voor het traject naar Essen maar komt dan in zeer slecht weer terecht. Er woedt een zware sneeuwstorm, het zicht is maximaal 200 meter. De conclusies uit het officiële onderzoek: "Er moet een ernstige oorzaak zijn geweest, welke de vlieger met grondzicht deed vliegen." Men noemt een aantal mogelijke oorzaken voor dit laagvliegen zoals onvoldoende werkende motoren en de vrees voor ijsafzetting. De ware oorzaak wordt niet vastgesteld, maar de samenstellers van het rapport noemen als meest waarschijnlijke oorzaak het te laag vliegen om grondzicht te krijgen.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Havelte staat een monument ter nagedachtenis aan Piet Soer op het naar hem vernoemde plein.
  • De bemanning is gezamenlijk begraven op begraafplaats Zorgvlied

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Piet Soer en anderen van de oude Indiënroute (J.H. Frenken, 1995 uitgeverij Davidhuis, ISBN 9073251028 )