Piet Van Waeyenberge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet Van Waeyenberge
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboren Gent, 27 oktober 1938
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functies
1989 - 1993 Voorzitter VEV
Portaal  Portaalicoon   Economie

Piet Paul August Van Waeyenberge (Gent, 27 oktober 1938) is een Belgische ondernemer.

Levensloop[bewerken]

Van Waeyenberge studeerde in 1956 af aan de middelbare school van het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel en behaalde een licentie in Commerciële en Financiële Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1960. In 1962 behaalde hij het diploma van 'Master of Science in Agricultural Economics' aan de University of Illinois Champaign te Urbana in de Verenigde Staten en in 1963 van 'Master of Business Administration' aan het Institut Européen d'Administration des Affaires (INSEAD) te Fontainebleau in Frankrijk. In 1978 volgde hij het 'Advanced Management Programma' aan de Harvard Business School te Cambridge in de Verenigde Staten.

De familie Van Waeyenberge is vermogend geworden in de zuivelhandel, door vader Camille Van Waeyenberge in de jaren 40 opgestart. Vandaag is familiale investeringsmaatschappij De Eik, waarvan hij de voorzitter is, actief in heel wat verschillende sectoren over heel de wereld waaronder foodbrokerage, elektronicadistributie, private equity, vastgoed, leasing en landbouw- en veeteeltactiviteiten in Zuid-Amerika. Tijdens zijn professionele carrière verwierf hij daarnaast meerdere posities in de bedrijfswereld. Zo was hij voorzitter van De Warande (waarvan hij mede-stichter was) en van Indufin. Tevens was hij bestuurder van Corelio, Fortis, Janssen Pharmaceutica, de Generale Maatschappij van België, Almanij (gefuseerd met KBC) en (via Electrabel) bestuurder van Suez Energy Services. Voorts was hij bestuurder van Campina Melkunie, bestuurder van de Koninklijke Sphinx Gustavsberg en in 1988 richtte hij de holding Asphales op (later herdoopt tot Fortales), een verankeringsplatform voor ondernemingen in België. Ten slotte was van 1989 tot 1993 voorzitter was van het Vlaams Economisch Verbond (VEV).

Ook in de culturele wereld is Piet Van Waeyenberge actief, hij was onder meer een van de initiatiefnemers bij de redding van het voormalige omroepgebouw aan het Brusselse Flageyplein. Hij is gewezen bestuurder van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth, gewezen voorzitter van Quartier des Arts asbl, van Europalia International en gewezen voorzitter van de Cultura Stichting van Openbaar Nut te Brussel. Hij was ook actief betrokken bij de Vlaamse Academische Stichting, en de Francqui Stichting (die de Francquiprijs uitreikt).

Hij woont in het gerenoveerde Baljuwhuis (17de eeuw) in Gaasbeek en renoveerde de vlakbijgelegen oude Melkerij tot bibliotheek en culturele ruimte. Op zijn domein, aan de voet van het Kasteel van Gaasbeek, heeft hij een stoeterij (fokkerij) van Brabantse Trekpaarden. Hij verkreeg de adellijke titel van baron, de eretitel van officier in de Leopoldsorde, en Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Voorganger:
Walter Vanden Avenne
Voorzitter van het VEV
1989 - 1993
Opvolger:
Johan De Muynck