Piet Van Waeyenberge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Piet Paul August Van Waeyenberge (Gent, 27 oktober 1938) is een Belgische zakenman en captain of industry.

Hij is een van de stichters en ere-voorzitter van de Vlaamse Club De Warande, voorzitter van de financiële holding De Eik NV, en erevoorzitter van het Vlaams Economisch Verbond (VOKA).

Biografie & loopbaan[bewerken]

Van Waeyenberge studeerde in 1956 af aan de middelbare school van het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel en behaalde een licentie in Commerciële en Financiële Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1960. In 1962 behaalde hij het diploma van Master of Science in Agricultural Economics aan de University of Illinois Champaign (Urbana, IL, VS) en in 1963 van Master of Business Administration aan het INSEAD, (Fontainebleau, Frankrijk). In 1978 volgde hij het Advanced Management Programma aan de Harvard Business School (Cambridge, MA., VS).

Tijdens zijn professionele carrière verwierf hij meerdere posities in de bedrijfswereld, zo is hij voorzitter van De Eik NV, was hij voorzitter van De Warande vzw en van Indufin N.V. Ook was hij bestuurder van Corelio N.V., en (via Electrabel) bestuurder van Suez Energy Services.

Hij was bestuurder van Fortis N.V., Janssen Pharmaceutica NV, de Generale Maatschappij van België en Almanij (gefuseerd met KBC).

Hij is erevoorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie Vlaams Economisch Verbond (VOKA), waarvan hij voorzitter was van 1989 tot 1993. Hij was bestuurder van Campina Melkunie N.V., bestuurder van de Koninklijke Sphinx Gustavsberg N.V. In 1988 richtte hij de holding Asphales op (later herdoopt tot Fortales NV), een verankeringsplatform voor ondernemingen in België.

De familie Van Waeyenberge is vermogend geworden in de zuivelhandel, door vader Camille Van Waeyenberge in de jaren 1940 opgestart. Vandaag is De Eik nv een familiale investeringsmaatschappij actief in heel wat verschillende sectoren over heel de wereld zoals foodbrokerage, elektronicadistributie, private equity, vastgoed, leasing en landbouw- en veeteeltactiviteiten in Zuid-Amerika.


Cultuurpromotor[bewerken]

Ook in de culturele wereld is Piet Van Waeyenberge actief, hij was onder meer een van de initiatiefnemers bij de redding van het voormalige omroepgebouw aan het Brusselse Flageyplein.

Hij is gewezen bestuurder van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth, gewezen voorzitter van Quartier des Arts asbl, van Europalia International vzw en gewezen voorzitter van Cultura Stichting van Openbaar Nut, in Brussel.

Hij was ook actief betrokken bij de Vlaamse Academische Stichting vzw, en van de Francqui Stichting (die de Francquiprijs uitreikt).


Eretekens[bewerken]

Piet Van Waeyenberge verkreeg de adellijke titel van baron en eretitel van Officier in de Leopoldsorde, en ook Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Bronnen[bewerken]