Piet Vanthemsche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet Vantemsche

Piet Vanthemsche (Kortrijk, 6 december 1955) heeft gedurende zijn loopbaan tal van functies uitgeoefend in de Belgische voedsel- en landbouwsector. Hij was voorzitter van de Belgische Boerenbond en gastprofessor aan de Universiteit Gent.

Biografie[bewerken]

Na zijn studies aan de Rijksuniversiteit Gent was hij actief in zijn eigen dierenartspraktijk. In 1986 werd hij ambtenaar bij de Belgische staat als veterinair inspecteur en dit tot 1992. Vanaf 1993 ging hij aan de slag in het kabinet van de minister van Landbouw, om er in 1997 kabinetschef te worden van Karel Pinxten en vervolgens ook van Herman Van Rompuy en Jaak Gabriels tot 2000. Tussen 2000 en 2002 nam hij een kleine onderbreking en was hij zelfstandig adviseur.

In 2002 ging hij aan de slag bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) tot 2006 als gedelegeerd bestuurder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), in 2007 interministerieel commissaris influenza alsook in 2006 administrateur-generaal van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

De Boerenbond[bewerken]

In 2007 werd Vanthemsche ondervoorzitter van de Belgische Boerenbond. Daar volgde hij in 2008 Noël Devisch op als voorzitter.

Piet Vanthemsche wordt de "architect van het ketenoverleg" genoemd. Dit is een overlegorgaan waar de landbouworganisaties, voedingsindustrie en de retail elkaar ontmoeten, problemen bespreken en naar oplossingen zoeken. Dankzij dit ketenoverleg werden eind augustus 2015 voor het eerst afspraken gemaakt om melkveehouders drie cent meer per liter melk te geven dan de marktprijs. Ook varkensboeren kregen daarbij extra betaald voor hun varkensvlees. België is het enige land waar het tot een dergelijk akkoord is gekomen.[1].

Vanthemsche vervulde deze functie tot 1 december 2015,[2] toen hij werd opgevolgd door Sonja De Becker[3]. Voor buitenstaanders kwam het ontslag van Vanthemsche onverwacht – zijn mandaat liep nog meer dan twee jaar – maar ingewijden wisten dat hij zijn vertrek voorbereidde.[4].

Na de Boerenbond[bewerken]

Op 21 december 2015 werd hij voorzitter van de Vlaamse Visveiling, opnieuw als opvolger van Noël Devisch, en van het European Food Centre [5].

Vanthemsche werd daarnaast op 1 januari 2016 voorzitter van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen.[6]

Trivia[bewerken]

Bij koninklijk besluit van 13 juli 2012 werd hem erfelijke adel verleend, met de persoonlijke titel van baron.[7]

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 stond hij op de CD&V-lijst in het Vlaams-Brabantse Lennik.

Sinds juli 2014 is Piet Vanthemsche ook ereburger van stad Waregem, waar hij geboren is in deelgemeente Sint-Eloois-Vijve.