Piet van Stuivenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zonder titel (1950), Rotterdam
Dolle Jans droom (1969), Rotterdam

Piet van Stuivenberg ook wel Piet van Stuyvenberg (Schiedam, 10 januari 1901 – aldaar, 16 december 1988) was een Nederlandse schilder en beeldhouwer.

Leven[bewerken]

Pieter Antonie van Stuivenberg werd geboren in Schiedam en ontving van 1921 tot 1927 zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Hij startte zijn beeldhouwcarrière als steenhouwer, eerst beïnvloed door het expressionisme en later meer abstract werkend, met geometrische en strakkere vormen.

Piet is lid geweest van de Rotterdamse kring van beeldende kunstenaars R33.

Hij maakte studiereizen naar Brussel, Londen en Parijs en sloot zich achtereenvolgens aan bij de kunstenaarsgroeperingen Vrij Beelden (met de Rotterdammers Koos van Vlijmen en Wout van Heusden), Creatie en Nieuwe Ploeg in Voorburg. In 1950 was hij met werk vertegenwoordigd op de vijfde Salon des réalités nouvelles in Parijs.

In 1967 ontving Van Stuivenberg de Hendrik Chabot Prijs en in 1981 werd een overzichtstentoonstelling aan zijn werk gewijd door het Stedelijk Museum Schiedam. Werk van hem bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum (Amsterdam), Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Schiedamse Stedelijk Museum.

Dolle Jans droom[bewerken]

Van Stuivenberg kreeg in 1968 de opdracht van de Rotterdamse Kunststichting een hommage aan de in Rotterdam geboren Herman Heijermans te maken. Uitgangspunt diende de figuur Jan met de zwaan te zijn uit het toneelstuk Uitkomst', tevens de hoofdpersoon in Heijermans' verhaal Dolle Jans Droom. Het beeld werd in 1969 door Van Stuivenberg opgeleverd en geplaatst op een gazon tussen het Steiger en het Hang in het Rotterdamse centrum.

Werk in de openbare ruimte[bewerken]

  • 1950 Rotterdam : Zonder titel , Gedempte Zalmhaven (Het was het eerste abstracte beeld in Rotterdam bestemd voor het Rotterdamse Bouwcentrum)
  • 1957 Schiedam : Drie kinderen, Burg. van Harenlaan (De Hoeksteen)
  • 1965 Rotterdam : Zonder titel, een abstracte marmerplastiek bestemd voor het Zeeltplein in Rotterdam-Hoogvliet (het beeld wordt waarschijnlijk herplaatst aan de Lengweg)
  • 1968 Schiedam : Geborgenheid
  • 1970 Rotterdam : Dolle Jans droom (1969), Steiger
  • 1977 Schiedam : Moeder en kind, Grote Markt

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]