Pieter-Jan De Smet (missionaris)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter-Jan De Smet S.J.
Standbeeld van Pieter-Jan De Smet S.J. in Dendermonde

Pieter-Jan De Smet (Dendermonde, België, 30 januari 1801Saint Louis (Missouri), 23 mei 1873) was een jezuïet-missionaris, ontdekkingsreiziger en pionier, die bij de indianen van Noord-Amerika bekend was als Grote Zwartrok.

Hij verliet zijn geboortestad zonder afscheid te nemen van zijn familie, na de oproep van Charles Nerinckx om naar Amerika te trekken voor missionering. De Smet werd in Amerika tot priester gewijd en pendelde geregeld tussen Amerika en Europa om hulp. Tijdens zijn tochten legde hij 290.000 km af. Hij beschreef voor het eerst het Lake Desmet in de staat Wyoming en zag en beschreef Independence Rock langs de Oregon Trail. Hij trok een missiepost op bij het volk van de Flathead Montana Salish.

Hij trad op in naam van de Amerikaanse regering bij hun onderhandelingen met de indianen, onder andere de vredeconferentie met de Sioux en hun hoofd Sitting Bull te Fort Rice in 1868 en hij overtuigde Sitting Bull om het verdrag van Fort Laramie te aanvaarden.

Hij overleed in St. Louis, waar hij aanvankelijk begraven lag op een kerkhof samen met andere jezuïeten bij het Sint Stanislas Seminarie bij Florissant. In 2003 werd zijn stoffelijk overschot herbegraven op Calvary Cemetery in St. Louis. Sioux-indianen bezochten Dendermonde op 25 januari 1932 om Pater De Smet te huldigen.

Na zijn overlijden werd in 1879 een plaats in Kingsbury County, South Dakota naar hem genoemd. De Smet is de geboorteplaats van schrijfster Rose Wilder Lane (1886-1968), dochter van schrijfster Laura Ingalls Wilder en haar man Almanzo Wilder.

Zijn standbeeld staat voor de O.L.V.-kerk van Dendermonde. In 2005 was hij ook een van de kansmakers op de titel De Grootste Belg, maar haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en strandde op nr. 168 van diegenen die net buiten de nominatielijst vielen.

In 2015 werd een standbeeld van De Smet verwijderd van de campus van de Saint Louis University, omdat het "een geschiedenis van kolonialisme, imperialisme, racisme en van christelijke en blanke overheersing" zou verbeelden[1].

Afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • R. HOUTHAVE, Pieter-Jan De Smet S.J. De grote zwartrok: missionaris en vredestichter. Een biografie, Moorslede (België), 2001.
  • Karl VAN DEN BROECK, Sitting Bull en de Grote Zwartrok, Polis, 2016.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pierre-Jean De Smet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.