Pieter Caland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Caland
Pieter Caland
Algemene informatie
Geboren 23 juli 1826
Zierikzee
Overleden 12 juli 1902
Wageningen
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep civiel ingenieur
Bekend van Nieuwe Waterweg
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Pieter Caland (Zierikzee, 23 juli 1826 - Wageningen, 12 juli 1902) was een civiel ingenieur in dienst van Rijkswaterstaat.

Pieter is een zoon van Catharina Wilhelmina van der Plas (1792-1843) en Abraham Caland (1789-1869). Zijn vader was hoofdingenieur waterstaat en president van het polderbestuur van Walcheren en schrijver.

Hij trad in de voetsporen van zijn vader en grootvader. Nadat hij in Breda was opgeleid aan de Militaire Academie als kadet voor de waterstaat werd hij uiteindelijk Hoofdinspecteur bij Rijkswaterstaat en ontwierp het plan voor de Nieuwe Waterweg en leidde de uitvoering ervan in de jaren 1866-1872.

Dit visionaire project verliep niet zonder problemen en tegenslagen. Een deel van het kanaal moest door een brede duinenrij worden gegraven en er moesten speciale voorzieningen worden getroffen om het dichtslibben van de vaargeul tegen te gaan. Dit alles leidde tot een overschrijding van het budget, waarvoor Caland scherpe kritiek moest verduren.

Toen de Rotterdamse haven na de voltooiing van de Nieuwe Waterweg een enorme groei doormaakte, bleek dat deze kosten ten volle verantwoord waren.

Zijn zoon was de indoloog Willem Caland.

Vernoemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pieter Caland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.