Pieter Calandlaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Calandlaan in Slotervaart

De Pieter Calandlaan is een straat in Amsterdam Nieuw-West. De straat is in 1955 vernoemd naar de waterstaatsingenieur Pieter Caland (1826-1902), die vooral bekend is geworden met de aanleg van de Nieuwe Waterweg tussen Rotterdam en Hoek van Holland (1866-1872).

De straat loopt van oost naar west en ligt in het verlengde van de Schipluidenlaan en begint bij het Willem Frogerplein, het voorplein van Station Lelylaan nabij de dijk van de Ringspoorbaan in Slotervaart. De straat loopt verder door Slotervaart en loopt door in de wijk Osdorp naar het Ecuplein. De straat wordt gekruist door de Johan Huizingalaan, Meer en Vaart, Koos Vorrinkweg en Baden Powellweg. Sinds de jaren negentig is de straat verlengd naar de nieuwe wijk De Aker.

Aan de Pieter Calandlaan bevindt zich sinds 2004 het stadsdeelkantoor van Slotervaart, sinds mei 2010 het stadsdeelkantoor van Nieuw-West. Ook bevindt zich een openbare bibliotheek aan de straat, bij het winkelcentrum Sierplein. Tussen de spoorbaan en de Johan Huizingalaan bevinden zich aan de zuidzijde winkels.

In het Osdorpse deel liggen het Calandlyceum met een sporthal en een katholieke kerk, de Pauluskerk, aan de Calandlaan. Nabij Meer en Vaart zijn onder de maisonetteflat winkels en ook tussen de Koos Vorrinkweg en de Baden Powellweg bevinden zich winkels aan de noordzijde van de straat.

Openbaar vervoer[bewerken]

Sinds 2001 rijdt tramlijn 1 tussen Meer en Vaart en het Ecuplein verder naar de Akersingel naar het eindpunt Matterhorn in De Aker.

Afbeeldingen[bewerken]