Pieter Daens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de roman van Louis Paul Boon over de hier beschreven Pieter Daens, zie Pieter Daens (roman)
Pieter Daens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Pieter Daens
Geboren Aalst, 10 juni 1842
Overleden Aalst, 26 maart 1918
Kieskring Flag of Oost-Vlaanderen.svg Aalst
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Uitgever
Redacteur
Partij Christene Volkspartij
Functies
1902 - 1918 Volksvertegenwoordiger
1912 - ? Gemeenteraadslid Aalst
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Media

Pieter Daens, of Pie Donsj in het Aalsters (Aalst, 10 juni 1842 - aldaar, 26 maart 1918) was een Belgisch uitgever en politicus voor de Christene Volkspartij.

Levensloop[bewerken]

Hij had zijn eigen manier om alles te bekijken, en dit maakte zijn bladen zo populair.

Toen het socialisme naar zijn geboortestad kwam, begonnen Pieter en zijn broer, Adolf Daens, die pastoor was, te pleiten voor een christelijk socialisme. Uiteindelijk richtten ze zelf de Christene Volkspartij op (over oprichting: zie artikel Roelanders).

Aanvankelijk kregen ze veel tegenstand van de conservatieve katholieken, die al jaren heer en meester waren in de stad. Toen het meervoudig stemrecht aangenomen werd, kon Adolf Daens in 1894 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers verkozen worden voor het arrondissement Aalst.

In 1902 werd hij ook tot volksvertegenwoordiger verkozen en vervulde het mandaat tot aan zijn dood in 1918. Voor de periode 10 november 1904 tot 26 maart 1918 zetelde hij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers ter vervanging van Aloys De Backer.[1] Pieter werd vanaf 1912 ook gemeenteraadslid van Aalst.

Historische context[bewerken]

Pieter Daens is ook de hoofdfiguur in Pieter Daens van Louis Paul Boon. Dit boek vormde de basis voor de film Daens van Stijn Coninx uit 1992 (met onder andere Jan Decleir als Adolf Daens), waarin de rol van Pieter Daens echter beperkter was.

Door het boek van Boon en vooral door de film werd het historisch belang van de broers Daens enigszins uitvergroot. Hoewel figuren als Henri Carton de Wiart eigenlijk belangrijker waren voor de vroege christendemocratie, zijn de broers Daens vergroeid geraakt met het symbool van de vroege christendemocratie.

In 2005 werd hij genomineerd voor de titel De Grootste Belg, maar hij eindigde op nr. 152 buiten de officiële nominatielijst.

Het daensisme is mede naar hem vernoemd.

Externe link[bewerken]

  • DADD, Documentatiecentrum en archief van het Daensisme en de hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek