Pieter De Crem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Pieter De Crem
Pieter De Crem EDA conference 2014.jpg
Volledige naam Pieter Frans Norbert Jozef Raymond De Crem
Geboren Aalter, 22 juli 1962
Kieskring Flag of Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij CVP / CD&V
Federaal Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel
Aangetreden 11 oktober 2014
Regering Michel
Toegevoegd aan Kris Peeters
Voorganger Didier Reynders (als minister van Buitenlandse Handel)
Functies
1995-heden Gemeenteraadslid Aalter
1995-heden Burgemeester Aalter
1995-2007 Volksvertegenwoordiger[1]
2003-2007 Fractievoorzitter Kamer van Volksvertegenwoordigers
2007-2014 Minister van Defensie
2013-2014 Vicepremier
2014-heden Staatssecretaris van Buitenlandse Handel
Website
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Pieter Frans Norbert Jozef Raymond De Crem (Aalter, 22 juli 1962) is een Belgisch politicus van de CD&V. Sinds 11 oktober 2014 is hij staatssecretaris voor Buitenlandse Handel in de regering-Michel. Tussen 21 december 2007 en 11 oktober 2014 was hij minister van Defensie in de Belgische federale regering. Hij maakte deel uit van achtereenvolgens de regering-Verhofstadt III, de regering-Leterme I, de regering-Van Rompuy, de regering-Leterme II en de regering-Di Rupo. Sinds het ontslag van minister van Financiën Steven Vanackere was hij in die laatste regering ook vicepremier.

Voor zijn ministerschap was De Crem sinds 1995 lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij leidde de fractie van 2003 tot en met 2007. Door zijn functie als minister van Defensie moest hij zijn ambt als burgemeester van Aalter eind 2007 opgeven. De Crem bleef titelvoerend burgemeester, gemeenteraadslid en voorzitter van de Raad in Aalter. Als waarnemend burgemeester werd begin 2008 Patrick Hoste aangesteld. In 2012 behaalde De Crem opnieuw een ruime meerderheid in Aalter en wordt voor de vierde keer (titelvoerend) burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente.

Biografie[bewerken]

Studies[bewerken]

Zijn humaniora deed hij op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Nadien behaalde De Crem aan de Katholieke Universiteit Leuven een licentiaatsdiploma Romaanse filologie en werd licentiaat Internationaal en Europees recht aan de Vrije Universiteit Brussel. Te Leuven werd hij lid van de Zuid-Oost-Vlaamse Club. De Crem is ook alumnus van de Harvard Business School.

De Crem is polyglot en spreekt Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Portugees. Hij beschikt over basiskennis van het Russisch.[2][3]

Gemeentelijke politiek[bewerken]

Toen zijn vader Jan De Crem na meer dan dertig jaar de burgemeesterssjerp van Aalter aflegde, was De Crem zijn gedoodverfde opvolger. In 1994 nam hij een eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. De Crem werd tot burgemeester benoemd. Bij verkiezingen in 2000 en 2006 werd zijn burgemeesterschap verlengd. Bij deze laatste verkiezing bundelden oppositiepartijen hun krachten in een poging om de christendemocratische meerderheid in Aalter te breken. De oppositie werd hierbij aangevoerd door voormalig minister Jef Tavernier. 63,90 % van de Aalternaren stemden voor de CD&V-N-VA-lijst aangevoerd door De Crem en het kartel kreeg 16 van de 25 zetels in de gemeenteraad.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 verbeterde de partij van Pieter De Crem deze score zelfs. Het kartel CD&V / N-VA behaalde 64,56 % van de stemmen, wat hen recht geeft op 19 van de 25 zetels in Aalter.[4]

De Crem is de drijvende kracht achter de fusie van Aalter met buurgemeente Knesselare. Beide gemeenteraden keurden deze fusie goed, die volledig afgerond moet zijn op 1 januari 2019. De nieuwe gemeente zal de naam Aalter behouden en net geen 30.000 inwoners tellen.[5]

Nationale politiek[bewerken]

De Crem begon zijn weg naar de toppolitiek in 1989 toen hij voorzitter werd van de jongerenafdeling van de toenmalige CVP en dit in het arrondissement Gent-Eeklo. Een functie die hij bleef bekleden tot hij voor de eerste maal burgemeester van Aalter werd.

Hij werd midden jaren tachtig opgemerkt door voormalig eerste minister Wilfried Martens en door minister van Defensie Leo Delcroix. Op de kabinetten van beide ministers werd hij als attaché ingewijd in het politieke reilen en zeilen van de Wetstraat. Op 21 mei 1995 werd hij binnen het arrondissement Gent-Eeklo voor het eerst verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ondanks de verkiezingsnederlaag die de toenmalige CVP op 13 juni 1999 moest incasseren als gevolg van de dioxinecrisis, werd De Crem herverkozen.

Met CD&V (sedert 2001 de nieuwe naam van CVP) werd hij op 18 mei 2003 herverkozen, maar nu - als gevolg van de herinrichting van de kiesomschrijvingen - voor de gehele provincie Oost-Vlaanderen. De Crem werd aangesteld als fractievoorzitter van de CD&V in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

De Crem werd vaak getipt als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO in opvolging van Anders Fogh Rasmussen. Een zogenaamd geheim bezoek aan Washington eind 2013 voedde deze speculaties en diplomatieke bronnen vermeldden hem lang als grootste kanshebber. Op 28 maart 2014 steunde de North-Atlantic Council (NAC) echter onverwacht de gewezen Noorse socialistische premier Jens Stoltenberg, die door Duitsland werd voorgedragen. Bij het overleg voor de vorming van een nieuwe federale regering met de zogenaamde 'Zweedse Coalitie' neemt Pieter De Crem, samen met partijvoorzitter Wouter Beke en collega-minister Koen Geens, deel als onderhandelaar voor de CD&V. Deze gesprekken startten op maandag 18 augustus.

Op internationaal vlak is De Crem een van de Belgische vertegenwoordigers binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Binnen de CD&V behoort De Crem tot de meer liberale rechtervleugel van de partij. Bij momenten geniet hij bij zijn tussenkomsten de steun van Vlaams Belang. Ook de cdH, de Franstalige christendemocraten, onder leiding van Melchior Wathelet, steunde de oppositie van De Crem.

Minister van Landsverdediging[bewerken]

Bij de vorming van de 'interim' regering-Verhofstadt III werd De Crem minister van Landsverdediging. Hij herzag een wapencontract van de vorige minister van Defensie, André Flahaut.[6] Op 23 januari 2008, 33 dagen na zijn benoeming als minister kwam De Crem in het nieuws door te suggereren dat op de militaire vliegbasis Kleine-Brogel een nucleaire capaciteit aanwezig was:[7]

Aanhalingsteken openen

Defensie ontkent noch bevestigt, maar iedereen weet dat er in Kleine Brogel een 'capaciteit nucleair' aanwezig is. Alles gebeurt in NAVO-verband en alle sleutels en procedures zijn met alle andere NAVO-staten vastgelegd. We hopen natuurlijk allemaal dat er ooit een kernwapenvrije wereld komt, maar voorlopig is dat door de toestand in de wereld niet mogelijk. Daarom zijn er - ook op andere plaatsen in Europa - kernwapens."

Aanhalingsteken sluiten

Onder De Crem wordt de inzet van het Belgische leger bij internationale operaties vergroot. Begin 2009 nemen ruim 1200 Belgische militairen deel aan internationale operaties, een verhoging met de helft in vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar. België stuurt eerst vier en vanaf september 2009 zes F-16's naar de vliegbasis in Kandahar. De Crem wil, hierin gesteund door verschillende internationale rapporten, de klemtoon van de Belgische bijkomende inzet vooral vestigen op de opleiding van de Afghaanse politie en leger en stuurt twee OMLT-opleidingsteams naar Kunduz. De VN-opdracht in Libanon werd met een jaar verlengd.

Vanaf september 2009 patrouilleert in het kader van de missie Atalanta een Belgisch marinefregat onder Europese Vlag in de Golf van Aden. Wanneer piraten in mei 2009 een onder Belgische vlag varend schip 'Pompey' in diezelfde Golf van Aden kapen, zegt de minister steun van militairen toe om koopvaardijschepen te beschermen. Wanneer het Belgische fregat Louise-Marie tijdens de operatie Atalanta in november 2010 een motorboot met zeven opvarenden onderschept komt er een onverwacht vervolg aan de kaping van het baggerschip 'Pompey'. Een van de piraten (piraat 001) wordt door de bemanning van de 'Pompey' herkend. Op aansturen van De Crem en zijn toenmalige justitie-collega Stefaan De Clerck was de Belgische wet op piraterij in december 2009 aangepast. Dit maakte de vervolging van piraat 001 voor een Belgische rechtbank mogelijk.[8]

In het kader van de bezuinigingen van de Belgische regering bracht De Crem het aantal personeelsleden tot het eind van 2009 terug van 40.000 tot 37.725. Het aantal generaals wordt daarbij met 20% teruggebracht.

Op 21 oktober 2009 krijgt De Crem groen licht van de regering om zijn transformatieplan[9] uit te voeren. Het plan-De Crem, dat initieel op weerstand stuitte van de vakorganisaties, voltooit onafgewerkte hervormingen uit eerdere legislaturen. Het personeelseffectief van Defensie daalt tegen 2012 tot 34.000 manschappen en 23 kazernes moeten sluiten. Het materieel en het personeel wordt gehergroepeerd tot voltallige, operationeel inzetbare eenheden. Het contingent moest dalen om de uitgaven voor personeel terug in balans te brengen.

Na jaren zoeken, kan de vermoedelijke locatie van een vliegongeval met een H-21-helikopter[10] in het oerwoud van Congo worden bepaald. Het toestel, met een driekoppige Belgische bemanning, verdween in 1965 bij slechte weersomstandigheden. Eind november 2010 stuurt De Crem, op vraag van de families van de bemanning een expeditie het Congolese oerwoud in. De Belgische para's vinden het wrak na een tocht van 4 dagen in moeilijk toegankelijk gebied. Stoffelijke resten werden er niet meer gevonden.

De Crem wil van het Belgische voorzitterschap in de tweede helft van 2010 gebruikmaken om de eerste stappen richting een Europese Defensie te zetten. Op de Raad Buitenlandse Zaken inzake Defensie op donderdag 9 december 2010 in Brussel hebben alle 27 ministers van Defensie van de EU-lidstaten zich achter het "Ghent Framework Initiative"[11] gezet. De Europese lidstaten engageren zich daarin tot meer samenwerking op defensievlak. Het Framework Initiative kreeg gestalte eind september in Gent tijdens de informele bijeenkomst die door De Crem was bijeengeroepen naar aanleiding van het Belgisch Voorzitterschap.

De naam van De Crem duikt ook enkele malen op in Wikileaks. 'Cables'[12] vanuit de Amerikaanse ambassade in Brussel melden Washington dat De Crem het roer op Defensie omgooit en dat hij zich inspant om van België opnieuw een betrouwbare bondgenoot binnen de NAVO te maken. Een ander bericht waarin De Crem voorkomt, stelt dat België een klein land is, dat een belangrijke rol wil en kan spelen binnen Europa. Ook op Wikileaks blijkt uit het diplomatiek verslag van een gesprek uit 2009 tussen De Crem en de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman, dat De Crem interesse had getoond voor de F-35 Lightning II. Hij zou F-35 toestellen "off the shelf" kopen, dus nadat de ontwikkelingsfase is afgerond, ter vervanging van de verouderde F-16-gevechtsvliegtuigen mogelijk tussen 2015 en 2020.

Wanneer de Arabische Lente Libië bereikt, treedt Moammar al-Qadhafi hardhandig op tegen de eigen bevolking. Een internationale reactie komt er van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met resolutie 1970 en resolutie 1973. Op aansturen van De Crem beslist de Belgische regering van lopende zaken op 21 maart 2011 om deel te nemen aan de internationale coalitie met zes F-16-jachtvliegtuigen en een mijnenjager.[13] Op 24 november 2011 kende De Crem aan een vijfhonderd militairen die bij deze operatie betrokken waren de herinneringsmedaille voor buitenlandse operaties toe. Kroonprins Filip speldde de medailles bij de militairen op.

Op 6 december 2011 legde Pieter De Crem voor de vijfde keer de eed af als minister van defensie, nu in de regering-Di Rupo.

Onder het bestuur van De Crem is het personeelsbestand van Defensie op 1 januari 2012 teruggebracht naar ongeveer 33.800 mensen (een jaar eerder dan voorzien). Een nieuwe afslankingskuur is echter al in het vooruitzicht. Het regeerakkoord van Di Rupo voorziet een vermindering van het aantal effectieven tot 32.000 mensen (30.000 militairen en 2.000 burgers) tegen eind 2015.[14]

Op vrijdag 16 maart 2012 bood de Stafchef van Defensie, Generaal Charles-Henri Delcour, aan De Crem zijn ontslag aan. Een primeur in de Belgische naoorlogse geschiedenis. Generaal Delcour bleek zich niet langer te kunnen vinden in de beslissingen genomen in het regeerakkoord van de regering Di Rupo I. Op 29 maart 2012 werd dit ontslag aanvaard door de Ministerraad. De Crem wil de procedure voor de benoeming van een nieuwe Stafchef van het Belgische leger zo snel mogelijk lanceren.[15]

Op woensdag 18 april 2012 ondertekenden Defensieminister Pieter De Crem en zijn Nederlandse en Luxemburgse ambtsgenoten, Hans Hillen en Jean-Marie Halsdorf in Hertoginnedal een intentieverklaring over samenwerking op defensievlak. Dit opent de deur voor een grotere integratie van de drie legers en een mogelijk gezamenlijke deelname aan operaties van de NAVO of de Europese Unie.[16]

Minister van Landsverdediging Pieter De Crem heeft op 11 mei 2012 van de Ministerraad het fiat gekregen voor zijn investeringsplan Defensie 2012 - 2014. Het gaat om legeraankopen voor een totaal van 242 miljoen euro in 2012. Met dit plan wil België onder meer een antwoord bieden op de steeds weerkerende vraag van de NAVO voor vernieuwing van haar militair materieel.[17]

Op 20 en 21 mei 2012 woonde De Crem, samen met Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Belgisch Premier Elio Di Rupo, de NAVO-top in Chicago (Verenigde Staten) bij. Bovenaan de agenda stond de rol van de NAVO in de International Security Assistance Force (ISAF) – in Afghanistan. Op de top werd beslist dat alle 130.000 internationale strijdkrachten, dus ook de ongeveer 600 Belgische militairen, tegen eind 2014 het land uit moeten zijn. Nadien zal de NAVO de Afghaanse veiligheidstroepen wel nog trainen, adviseren en bijstaan.[18] De Belgische regering heeft op de top wel toegezegd om na 2014 jaarlijks 12 miljoen euro te willen besteden aan de heropbouw van het land.[19]

Op 11 juli 2012 meldt Minister van Landsverdediging Pieter De Crem dat het kernkabinet het unaniem eens is geworden over de aanstelling van Luitenant-generaal vlieger Gerard Van Caelenberge tot nieuwe Chef van Defensie. De Ministerraad van 13 juli 2012 zal dit bekrachtigen. Luitenant-generaal vlieger Gerard Van Caelenberge zal deze functie uitoefenen voor een periode van vier jaar en is hiermee dus, na zijn interim-periode, de officiële opvolger van Generaal Charles-Henri Delcour , die eerder dit jaar zijn ontslag aanbood, wat een unicum was in de Belgische geschiedenis.[20]

Tijdens de begrotingsonderhandelingen voor 2013 kwam de regering-Di Rupo overeen dat Defensie 100 miljoen euro moet besparen. Ondanks dit aanzienlijke bedrag verzekerde De Crem dat de gevolgen voor het departement relatief beperkt blijven. Zo zou er niet geraakt worden aan de operationaliteit van het leger, noch aan de paraatstelling en evenmin aan de verdere uitvoering van het plan ‘de voltooiing van de transformatie’, dat ondertussen vrijwel volledig is gerealiseerd. Er zal vooral bespaard worden in het domein van de investeringen, zonder echter grote projecten te schrappen. De geplande investeringen voor 2012, ter waarde van een bedrag van 242 miljoen euro, gaan evenwel volledig door. De uitvoering van het regeerakkoord, zoals vastgelegd in december 2011, blijft met andere woorden dé referentie voor deze legislatuur.[21]

Op 21 december 2012 werd, in het kader van de uitvoering van de investeringen, de eerste van in totaal acht NH90-helikopters geleverd aan de Belgische Defensie. Minister Pieter De Crem nam het toestel persoonlijk in ontvangst in de vestiging van Eurocopter Group in Marignane bij Marseille. Vier van de acht toestellen zijn van het type TTH of Tactical Transport Helicopter en zullen dienen voor tactisch troepentransport. De vier andere zijn van het type NFH of NATO Frigate Helicopter. Hiervan zullen er twee ingezet worden vanop de M-fregatten van de Marine en de twee andere zullen de Search and Rescue opdracht van de huidige Seakings overnemen.[22]

Op 8 januari 2013 kreeg De Crem het "Grote Kruis met Ster en Grootlint van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland" uit handen van ambassadeur Eckart Cuntz, die hem als polyglot "de perfecte Europeaan" noemde. Met de onderscheiding werd de bilaterale samenwerking tussen de Belgische en Duitse legers in de kijker gezet.[23]

Op voorstel van Minister van Landsverdediging Pieter De Crem heeft het kernkabinet op 15 januari 2013 groen licht gegeven voor een militaire steun aan de Franse militaire operatie Serval in Mali. België zet een detachement in van 75 militairen, twee C-130 transportvliegtuigen en twee helikopters van het type Agusta A109 voor medische evacuaties.[24]

Op maandag 18 februari 2013 maakte het Kernkabinet een positieve evaluatie van de Belgische deelname aan de operatie Serval. Bovendien ging de Kern akkoord met het voorstel van De Crem om een Belgische bijdrage aan de European Union Training Mission (EUTM Mali) in Mali te leveren. In dit kader zal België de twee reeds ontplooide helikopters in medische configuratie in het land behouden ten voordele van EUTM. Hiernaast zal de Belgische Defensie een beschermingsopdracht voor het opleidingskamp of het hoofdkwartier op zich nemen. Deze bijdrage zal in verhouding staan tot de inspanningen van de andere Europese partners.[25] De Kern besliste initieel ook om de twee C-130-toestellen terug te roepen uit Abidjan, maar op 1 maart, en dit op uitdrukkelijke vraag van de Fransen, werd deze laatste beslissing herroepen. De toestellen blijven vervolgens nog tot 31 maart inzetbaar voor strategisch en tactisch luchttransport in het kader van de militaire operatie Serval.

Op 5 maart 2013 werd Pieter De Crem, volgend op het ontslag van minister van Financiën Steven Vanackere, benoemd tot vice-eersteminister in de Belgische regering. Hij behoudt eveneens de functie van minister van Landsverdediging.

Op woensdag 13 maart 2013 keurde het Kernkabinet het voorstel van De Crem goed om 50 Belgische militairen naar Mali te sturen voor de bescherming van de Europese missie (EUTM) die instaat voor de opleiding van het Malinese regeringsleger. In totaal zullen 150 Europese militairen voor de veiligheid van deze missie instaan.[26]

Op woensdag 17 april 2013 vertegenwoordigde De Crem de Belgische federale regering op de begrafenisplechtigheid van barones Margaret Thatcher, voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk.

Eind april 2013 opende De Crem de nieuwe post van Belgisch Defensieattaché in Duitsland. Deze post is een onderdeel van een brede heroriëntering van de posten van Belgische Defensieattachés. Eerder opende de Minister ook al een nieuwe post van Belgisch Defensieattaché in Brazilië.

Op 14 mei 2013 hebben De Crem en Luxemburgs Minister van Defensie Jean-Marie Halsdorf een technisch akkoord ondertekend dat de samenwerking tussen de strijdkrachten van beide landen in het domein van militair luchttransport zal versterken. Beide landen opteerden voor het nieuwe transportvliegtuig Airbus A400M.

De Crem vergezelde van 6 tot 8 juni 2013 Belgisch Kroonprins Filip op diens economische zending naar de Verenigde Staten. De volledige handelsdelegatie bestond uit afgevaardigden van meer dan tweehonderd Belgische bedrijven, universiteiten, handelskamers en overheidsinstellingen uit de drie Belgische gewesten en had als doel Amerikaanse investeerders te overtuigen van de Belgische producten en diensten.

Tijdens een conferentie aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie op 12 juni 2013 pleitte De Crem voor een voortzetting van de Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan, ook na het einde van de ISAF-missie in 2014. Dit door zich in te schrijven in de logica van de ondersteunings- en opleidingsmissie die de huidige internationale operatie onder NAVO-vlag zal vervangen. Volgens De Crem is het zaak te verzekeren dat de inspanningen van de afgelopen tien jaar ook op lange termijn hun vruchten zullen afwerpen.[27]

Op voorstel van De Crem besliste de Belgische Ministerraad op 20 juni 2013 om de huidige deelname aan EUTM Mali uit te breiden met de inzet van 70 militairen voor een bewakingsopdracht van het opleidingskamp Koulikoro. De Belgische militairen zullen instaan voor de bescherming van de opleiders en andere personeel en de infrastructuur van de Europese missie. Verder zullen ze ook de konvooien tussen Koulikoro en Bamako beschermen en als snelle interventiemacht tussenbeide komen in geval van incidenten. België wisselt het bevel over de beschermingsopdracht af met Spanje. De A109-helikopters keren ten laatste eind juli 2013 terug.[28] Het eerste detachement van een vijftigtal militairen vertrok richting Mali op 10 juli 2013 vanuit de militaire luchthaven van Melsbroek, waar ze werden gegroet door De Crem.

Na de Kamer op woensdag 17 juli 2013, keurde ook de Senaat op donderdag 18 juli 2013 op voorstel van De Crem twee wetsontwerpen goed voor de aanpassingen van de statuten voor militairen. Deze wijzigingen, de grootste sinds 2007, hebben als doel Defensie te moderniseren op het vlak van de personeelsstructuur, het personeelsmanagement, de militaire geschiktheid en de interne werving en overgang.

In navolging van de Nederlandse beslissing om 37 Joint Strike Fighters (JSF)-gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin te kopen, meldde De Crem op 17 september 2013 dat ook België een opvolger moet voorzien voor het F-16-gevechtsvliegtuig. Een beslissing dringt zich volgens De Crem snel op, omdat er heel wat tijd zit tussen een politieke beslissing en de levering van de toestellen. De JSF of ook F-35 genoemd, wordt wellicht ook het gevechtsvliegtuig dat in NAVO-verband zal worden gebruikt.[29]

Op 1 en 2 oktober bracht De Crem een bezoek aan de Belgische militairen ontplooid in Mali in het kader van de Europese trainingsmissie EUTM Mali. Naast de Belgen had de Minister ook ontmoetingen met de bevelhebbers van EUTM en de Franse operatie SERVAL en met verschillende autoriteiten van Mali, de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.[30]

De Crem heeft zich tijdens een conferentie aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie voor het eerst uitgesproken voor de aankoop van een nieuw type gevechtsvliegtuig tijdens de volgende regeerperiode. Dit zou tegen het einde van dit decennium de huidige F-16-gevechtsvliegtuigen van de Belgische luchtmacht moeten vervangen. Volgens De Crem is er nood aan een veertigtal toestellen. Verder pleitte De Crem er ook voor om de Benelux-landen als een gezamenlijke kiesregio naar de Europese Parlementsverkiezingen te laten trekken in 2019. Dit zou volgens hem toelaten om strategisch meer door te wegen op de Europese besluitvorming. Ten slotte noemde hij de NAVO ook de beste garantie die België heeft op vrede binnen het eigen grondgebied.[31]

Op vrijdag 13 december keurt het kernkabinet, op voorstel van De Crem, de inzet goed van twee militaire transporttoestellen voor de Franse operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Een Airbus A330 zal instaan voor het vervoer van materieel en soldaten tussen Frankrijk en Libreville in Gabon. In Libreville wordt ook een C-130 gestationeerd voor tactisch luchttransport. Die zal Franse en Afrikaanse troepen, en hun materieel, naar de Centraal-Afrikaanse Republiek overvliegen vanuit de verschillende buurlanden van de CAR. Dit toestel krijgt 35 militairen mee. Het gaat hier onder meer over de bemanningsleden en personeel voor technische ondersteuning.

Op dezelfde dag keurt de ministerraad ook de operationele inzet voor het jaar 2014 goed. De lopende engagementen in Afghanistan en Libanon blijven aangehouden. De opdracht in Mali loopt door tot mei. In het tweede semester stuurt België opnieuw een fregat naar de Hoorn van Afrika. België neemt in het tweede semester ook het bevel van de European Battle Group op zich. Bij deze opdracht zijn 1.800 Belgische militairen betrokken.

Bij de verkiezingen van 2014 is De Crem Oost-Vlaams lijsttrekker voor de Kamer.[32]

Op donderdag 6 februari 2014 hield Minister De Crem een toespraak op een meeting van reservestrijdkrachten in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, waarbij hij zijn visie uiteenzette over de toekomst van de NAVO. Hij benadrukte onder meer de nood aan de verdere versterking van de trans-Atlantische band met een evenwichtige lastenverdeling tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.[33]

Op 2 juni 2014 bracht Pieter De Crem met zijn Nederlandse collega, Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert een bezoek aan de Koninklijke Militaire School in Brussel en het trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen. Hier zullen vanaf midden 2015 zowel de Belgische als de Nederlandse paratroepen worden opgeleid. Dit initiatief kadert in de permanente zoektocht van beide landen naar de versterking van samenwerking tussen bondgenoten op defensievlak.

Na een officiële vraag van de Verenigde Staten aan België, hebben de federale Regering op 24 september 2014 en de plenaire vergadering van de Kamer op 26 september 2014 op voorstel van minister De Crem hun goedkeuring gegeven voor een Belgische deelname aan de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat. De Belgische Defensie levert een detachement bestaande uit 120 militairen en zes F-16-gevechtstoestellen, dat zal opereren vanuit Jordanië. Dit land maakt zelf ook deel uit van de internationale militaire coalitie.[34]

In 2014 kwam er een einde aan zijn mandaat als minister van defensie. In de regering-Michel werd hij niet langer als minister naar voren geschoven, maar moest hij zich tevredenstellen met een rol als staatssecretaris.

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel[bewerken]

Op 11 oktober 2014 heeft Pieter De Crem de eed afgelegd als Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel in de regering-Michel. Zijn beleid streeft naar het versterken van het globale marktaandeel van de Belgische bedrijven in de wereldeconomie aan de hand van het "Business To Government"-principe. Het belangrijkste instrument hierin vormen de economische missies naar bestemmingen wereldwijd, waarbij hij de knowhow van de Belgische bedrijven in de kijker zet of België aanprijst als investeringsbestemming bij uitstek.[35] Tijdens zijn beleid lag hij onder vuur doordat hij ging studeren tijdens het werkjaar en doordat zijn functie overbodig leek, omdat buitenlandse handel bij de federalisering van het land grotendeels een gewestelijke bevoegdheid is geworden.[36][37][38] Sinds 2017 is De Crem ook Speciaal Gezant van de Federale Regering voor het onderzoeksproject MYRRHA verbonden aan het Studiecentrum voor Kernenergie.[39]

Opvallende parlementaire initiatieven[bewerken]

Narekenen van verkiezingsprogramma's[bewerken]

Oppositielid De Crem dient op 9 september 1999[40] een wetsvoorstel in dat de politieke partijen wil verplichten de financiële impact van de aan de kiezer voorgestelde partijprogramma’s te laten narekenen door de diensten van het Rekenhof. Na een discussie in de Kamer wordt het voorstel op 30 mei 2002 weggestemd door de toenmalige paars-groene regeringspartijen.

Brussel-Halle-Vilvoorde[bewerken]

Sedert jaar en dag vormde de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde een bron van communautaire problemen in België. Omdat de toen geldende regeling in strijd was met de Grondwet, vormden de Vlaamse partijen een front dat zou streven naar een onverwijlde splitsing van de bestaande kieskring in kieskringen die overeenkomen met de taalgrenzen. In deze zin diende De Crem samen met Rik Daems (VLD), Dirk Van der Maelen (sp.a), Patrick De Groote (N-VA) en Koen T'Sijen (spirit) op 13 oktober 2004 een wetsvoorstel in.

De Franstalige partijen eisten zware compensaties en dreigden met de alarmbelprocedure. Hierop vroeg De Crem de Raad van State om advies en die stelde dat de geldende regeling ongrondwettelijk was. Op basis van dit advies diende De Crem op 26 mei 2005 een nieuw wetsvoorstel in samen met Dirk Claes, Simonne Creyf, Patrick De Groote, Carl Devlies, Katrien Schryvers, Herman Van Rompuy, Mark Verhaegen en Servais Verherstraeten. Het wetsvoorstel werd niet aangenomen, maar het Arbitragehof stelde wel dat ten laatste tegen 18 mei 2007 een oplossing gevonden moest zijn, maar pas met het Vlinderakkoord van 2011 werd er een akkoord bereikt.

Uitspraken Iraanse president[bewerken]

Op 26 oktober 2005 kwam de president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, in het nieuws met de uitspraak "dat Israël van de kaart moet worden geveegd". Deze uitspraak liet Ahmadinejad op 14 december 2005 volgen door de bewering dat de Holocaust slechts een mythe was en Israël een te verwijderen tumor. Als reactie op de eerste uitspraak stelde de CD&V-fractie bij monde van De Crem op 29 november een resolutie voor waarin de uitspraken van de Iraanse president met klem werden veroordeeld. Na behandeling in de betreffende parlementaire commissie nam de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 27 april 2006 unaniem een resolutie aan die de uitspraken van de Iraanse president veroordeelt.

Privé[bewerken]

De Crem is gehuwd en heeft drie kinderen.

Eretekens[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Hoewel hij minister van Landsverdediging was, heeft De Crem nooit legerdienst gedaan. Hij kreeg vrijstelling omwille van medische redenen.
  • In november 2008 kwam De Crem in het nieuws naar aanleiding van een bezoek aan een New Yorks café. Hij zou er in dronken toestand hebben gefeest tijdens een dienstreis. Maar vooral dat de directeur van het diplomatiek departement van zijn kabinet, voormalig ambassadeur Vincent Mertens de Wilmars, in het café zou gesteld hebben dat de dienstreis eigenlijk overbodig was omdat een aantal geplande ontmoetingen bij de Verenigde Naties niet konden doorgaan (Het is momenteel zo stil in Brussel, er gebeurt niks, dus konden we evengoed naar New York gaan), zorgde voor een escalatie in de Belgische pers. De cafémedewerkster die dit verhaal op haar blog wereldkundig maakte, is ontslagen na tussenkomst van De Crems medewerkers die de eigenaar informeerden.[42]
  • Door het feit dat de vader van De Crem jarenlang burgemeester was en De Crem hem ook opvolgde staat het gemeentehuis in Aalter in de volksmond bekend als 'het Cremlin'.
  • In de pers wordt hij soms Crembo genoemd. Hij kreeg deze bijnaam tijdens zijn oppositieperiode omwille van de verbetenheid waarmee hij defensieminister Flahaut in het parlement meermaals de mantel uitveegde. Later, toen hij zelf defensieminister werd, gebruikte de socialistische (sp.a) en groene (Groen!) oppositie de bijnaam veelvuldig om zijn, vermeende, oorlogszucht te onderstrepen nadat hij de Belgische troependeelname aan de Afghanistanoperatie ISAF verdubbelde.[43][44][45][46]
  • Hoogleraars Christ’l De Landtsheer (Communicatiewetenschappen - Universiteit Antwerpen) en Pascal De Sutter (Psychologie - Katholieke Universiteit Louvain-La-Neuve) typeerden Pieter De Crem in hun boek ‘De Clash Der Titanen’, een wetenschappelijke studie over psychopolitieke profiling, als volgt:
Aanhalingsteken openen

De Minister van de Landsverdediging Pieter De Crem laat zich in de eerste plaats kennen als een Dominante en Ambitieuze persoonlijkheid, die er niet voor terugschrikt kritische vragen te stellen, risico’s te nemen en te doen wat noodzakelijk is. Verder is hij charmant, zelfzeker, welbespraakt en overtuigend. De Crem is iemand die je graag aan jouw kant hebt staan. Jammer voor hen die het niet met zijn visie eens zijn.[47]

Aanhalingsteken sluiten

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Jan De Crem
Burgemeester van Aalter
1995-heden
Voorganger:
André Flahaut
Minister van Defensie
2007-2014
Opvolger:
Steven Vandeput
Voorganger:
Didier Reynders
Staatssecretaris van Buitenlandse Handel
2014-heden
Partijvoorzitters:August de Schryver · François-Xavier van der Straten-Waillet · Théo Lefèvre · Jos De Saeger · Robert Vandekerckhove · Wilfried Martens · Leo Tindemans · Frank Swaelen · Herman Van Rompuy · Johan Van Hecke · Marc Van Peel · Stefaan De Clerck · Yves Leterme · Jo Vandeurzen · Marianne Thyssen · Wouter Beke
Premiers na 1945:Gaston Eyskens · Jean Duvieusart (PSC) · Joseph Pholien (PSC) · Jean Van Houtte · Théo Lefèvre · Pierre Harmel (PSC) · Paul Vanden Boeynants (PSC) · Leo Tindemans · Wilfried Martens · Mark Eyskens · Jean-Luc Dehaene · Yves Leterme · Herman Van Rompuy
Vlaamse ministers-presidenten:Gaston Geens · Luc Van den Brande · Yves Leterme · Kris Peeters
Fractievoorzitters:Kamer: Servais Verherstraeten · Senaat: Steven Vanackere · Vlaams Parlement: Koen Van den Heuvel · Brussels Hoofdstedelijk Parlement: Paul Delva · Europees Parlement: Ivo Belet (voor de EVP)
Ministers en staatssecretarissen:Federale regering: Kris Peeters · Koen Geens · Pieter De Crem
Vlaamse regering: Hilde Crevits · Jo Vandeurzen · Joke Schauvliege
Brusselse Hoofdstedelijke Regering: Bianca Debaets
Voorgangers:Katholieke Partij · Christene Volkspartij · Katholiek Verbond van België · Katholieke Vlaamse Volkspartij (KVV) · Katholiek Blok · Christelijke Volkspartij (CVP)
Nevenorganisaties:JONGCD&V · Vrouw & Maatschappij · CD&V-senioren · CEDER
Zusterpartijen:Centre démocrate humaniste (cdH) · Christlich Soziale Partei (CSP) · Europese Volkspartij (EVP) · Christendemocratische Internationale (CDI)
Standen:Beweging.net · Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) · Boerenbond
Christelijke zuil:Katholieke Kerk in België · Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) · Christelijke Mutualiteiten (CM) · Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) · Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) · Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) · Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) · Open, Kristelijk, Respectvol en Actief (OKRA) · Familiehulp · Wit-Gele Kruis · Caritas · Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) · Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO) · Scouts en Gidsen Vlaanderen · Chiro · Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studenten Actie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (KSJ-KSA-VKSJ) · Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) · Landelijke Gilden · Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV) · Sporta · Davidsfonds · Pasar · Wereldsolidariteit (WS) · Broederlijk Delen · Groep Arco