Pieter Elbers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petrus Johannes Theodorus (Pieter) Elbers (Schiedam, 11 mei 1970) was vanaf 15 oktober 2014 tot en met 30 juni 2022 president-directeur bij de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Elbers studeerde logistiek management aan de Vervoersacademie in Venlo en volgde daarna de master bedrijfskunde aan de Open Universiteit in Amsterdam.

Hij volgde een executive cursus aan het International Institute for Management Development (IMD) in Lausanne en aan Columbia University in New York en Tsinghua-universiteit in Beijing.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Elbers begon zijn carrière bij KLM in 1992 als Supervisor Vliegtuigbelading. Hierna vervulde hij een aantal managementfuncties in Nederland en in het buitenland (Italië, Griekenland en Japan), waar hij 6 jaar werkzaam was. In 2011 trad Elbers toe tot de statutaire directie van KLM als chief operating officer.

In 2014 volgde de benoeming tot president-directeur, waarbij hij zich onder meer inzette voor de autonomie van KLM in het moederbedrijf Air France-KLM. Dat bracht hem min of meer in aanvaring met de CEO van het moederbedrijf Ben Smith, waardoor zijn tweede termijn in 2019 onzeker werd. Onder druk van het KLM-personeel en toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra werd Elbers alsnog herbenoemd.[1] In februari 2022 werd bekendgemaakt dat Elbers niet voor een derde termijn zal opgaan en dat zijn contract afloopt in mei 2023. Later werd zijn vertrekdatum vervroegd naar 1 juli 2022 en gaat hij aan de slag bij IndiGo vanaf 1 oktober 2022.[2] Op 29 juni 2022 ontving Elbers een koninklijke onderscheiding[3] van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Elbers is lid van het Executive Committee van de Air France KLM-Groep.

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Elbers is lid van de raad van commissarissen van Marfo, bestuurslid van VNO-NCW en lid van de Internationale Adviesraad van het International Institute of Air and Space Law (IIASL), een onderdeel van de Universiteit Leiden, en voormalig lid van de Raad van Bestuur van het International Air Transport Association (IATA).

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Elbers hield op dinsdagavond 12 oktober 2019 in de Rode Hoed in Amsterdam de tweede EW Economie-lezing over de vijf functies van vliegen: pionieren, bevorderen van vriendschap en vrede, vliegwiel voor de welvaart, bevorderen van welzijn en innoveren.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Elbers is getrouwd en heeft drie kinderen.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Pieter Elbers, The Ocean of the Air Unites all People (with a translation in English), (2019) ISBN 9789463480697
Voorganger:
Camiel Eurlings
President-directeur van de KLM
2014 - 1 juli 2022
Opvolger:
Marjan Rintel