Pieter Geraedts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pieter Geraedts
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Petrus Christina Wijnandus Cornelis Geraedts
Geboren 5 juni 1911
Overleden 20 maart 1978
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunstschilder, beeldhouwer en glazenier
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Petrus Christina Wijnandus Cornelis (Pieter) Geraedts (Velp, 5 juni 1911Leiden, 20 maart 1978) was een Nederlands kunstschilder, beeldhouwer en glazenier.

Geraedts, die bijna heel zijn volwassen leven, van 1934 tot aan zijn dood, in Warmond woonde, leerde het vak van zijn vader Wijnand. Evenals hij specialiseerde hij zich in religieuze taferelen, meest in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk. Daarnaast schilderde hij portretten, waaronder een van koningin Juliana voor de - destijds zelfstandige - gemeente Nootdorp en een van koningin Beatrix voor het Beatrixziekenhuis in Gorkum. Het interieur van de R. K. Heilige Maria Magdalenakerk te Goes is volledig door Pieter Geraedts beschilderd. Ook heeft deze kerk een aantal door hem gemaakte gebrandschilderde ramen.

Begin 2009 werd door het Museum Catharijneconvent in Utrecht een tussen 1950 en 1960 vervaardigd schilderij van Maria met kind van Pieter Geraedts verworven. Het schilderij bouwt voort op de schildertechnieken en voorstellingen van de vijftiende- en zestiende-eeuwse Zuid-Nederlandse kunstwerken. Ook het Museum De Lakenhal in Leiden heeft werk van Geraedts in de collectie.

Voor de Antonius van Paduakerk te Nijmegen schilderde hij in 1950-1951 veertien kruiswegstaties op hardboard (1,5 x 2m.), waarbij in grootte en lichtval nadrukkelijk op de Christusfiguur wordt gefocust. Ook voor de Petruskerk in Leiden maakte hij kleurrijke kruiswegstaties.

Pieter Geraedts' zonen Pieter jr. (1940) en Thom (1950) werden eveneens kunstschilder.

Pieter Geraedts was lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]