Pieter Goemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Goemans
Pieter Goemans met Hearts of Soul die in 1970 het Nationaal Songfestival wonnen met zijn liedje Waterman.
Algemene informatie
Geboren 6 juni 1925
Overleden 8 juli 2000
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep componist, tekstschrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pieter Willem Goemans (Constantinopel, 6 juni 1925Amstelveen, 8 juli 2000) was een Nederlands componist en tekstschrijver. Hij heeft in 1949 onder het pseudoniem Peter Shott (zijn verengelste voornaam en de familienaam van zijn moeder Gladys Gertrude Shott) het door velen vertolkte lied "Aan de Amsterdamse grachten" (The Canals of Amsterdam) geschreven/gecomponeerd. Een arrangement (voor bijvoorbeeld piano) is gemaakt door Dick Schallies. Verder schreef hij tekst en muziek van "Je denkt aan mij", dat onder meer werd vertolkt door de cabaretière Lenette van Dongen.

Een ander, in de jaren zestig en zeventig op elke zondagochtend te horen nummer dat geschreven werd door Goemans, was "Bach Bijvoorbeeld". Dit nummer werd geproduceerd door Willem Duys en gebruikt als openingstune voor diens programma Muziekmozaïek. Het lied werd vertolkt door Shirley Zwerus.

In de jaren zestig was Pieter Goemans een van de vaste tekstschrijvers voor Corry Brokken. Hij vertaalde veel bekend en onbekend buitenlands repertoire voor haar (onder andere het van Barbra Streisand bekende "People"). Zij bracht deze liedteksten in haar zeer goed bekeken televisieshows en nam ze voor de plaat op.

Goemans schreef ook deels de teksten voor de laatste lp 'Er zit een vogelnestje op m'n kop' van het typetje Dorus (Tom Manders).

Amsterdam eerde de zanger in 2007/2008 door een brug over de Leidsegracht naar hem te vernoemen; deze heet sindsdien Pieter Goemansbrug.