Pieter Janszoon Jong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herinneringsmonument bij de Sint-Nicolaaskerk van Lutjebroek

Pieter Janszoon Jong (Lutjebroek, 1842Montelibretti (Italië), 1867) was een Nederlandse soldaat die naam maakte bij gevechten in Italië. Hij nam als jongeman dienst bij de Pauselijke Zoeaven en stond bekend als de reus uit Lutjebroek. Deze zoeaven moesten de Kerkelijke Staat verdedigen tegen de Garibaldisten, die een onafhankelijk en verenigd Italië nastreefden.

De Nederlandse katholieken waren omstreeks die tijd zelfbewuster geworden en zij leverden in 1866, op verzoek van Paus Pius IX, een contingent van 3181 man. Dit zelfbewustzijn gold in het bijzonder voor plaatsen als Lutjebroek, katholieke enclaves in door protestanten bewoonde streken.

In de slag bij Montelibretti op 13 oktober 1867 nam Pieter Jong het op tegen de Garibaldisten, van wie hij er, toen zijn munitie op was, nog een veertiental doodde door hen met de kolf van zijn geweer de schedel in te slaan. Uiteindelijk sneuvelde ook hij.

Hij werd vereerd in Lutjebroek en zijn avontuur vormde ook lange tijd een vast onderdeel van de lessen in Vaderlandse geschiedenis op Nederlandse katholieke lagere scholen.

In Lutjebroek is bij de Sint Nicolaaskerk een monument ter nagedachtenis van P.J. Jong geplaatst. De doorgaande weg in het dorp Lutjebroek heet P.J. Jongstraat. De lokale voetbalvereniging heeft uit eerbetoon aan P.J. Jong de naam "De Zouaven" gekregen.