Pieter Tanjé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Tanjé
Zelfportret, 1760
Persoonsgegevens
Geboren Bolsward, 15 februari 1706
Overleden Amsterdam, 29 juni 1761
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) Graveur, etser, tekenaar, kopiist
Oriënterende gegevens
Jaren actief Ca. 1721-1761
Bekende werken Gravuren voor De nieuwe schouburg
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Pieter Tanjé (Bolsward, 15 februari 1706Amsterdam, 29 juni 1761) was een Nederlands graveur, etser, tekenaar en kopiist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was Pieter Tanjé een schippersknecht op de beurtvaart tussen Bolsward en Amsterdam.[1] In zijn vrije tijd op het schip graveerde hij versieringen op tabaks- en snuifdozen. In Amsterdam leerde hij Jacob Folkema kennen, een beroemd graveur die eveneens uit Friesland kwam. Het succes van zijn tabaksdozen leidde tot het advies van Jacob Folkema, om zich aan de Amsterdamse Stadstekenacademie in te schrijven. Op 24-jarige leeftijd werd hij daar de leerling van Bernardus Picart, Jacob Houbraken, Cornelis Troost en Jacob de Wit.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste grote werken waren twee prenten, gegraveerd naar schilderijen van Michele Rocca (ook Parmesianiny genoemd): Flora, zittend op de wolken (1734) en de orgelspelende St. Cecilia (1737). Daarna vervaardigde hij een groot aantal van allerlei soorten boekprenten, onder andere gravuren voor een prentbijbel van de boekhandelaar Isaak Tirion. Tanjé volgde met zijn gravuren veelal de tekeningen van Louis Fabricius Dubourg. Verder hield hij zich bezig met het graveren van afbeeldingen van bekende personen. Ook van de in die tijd moderne tekeningen en schilderijen maakte hij gravuren, bijvoorbeeld van werken van Cornelis Troost. Voor de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden vervaardigde hij acht gravuren van historische schilderijen.[2] En voor het tweedelige boekwerk van Johan van Gool De nieuwe schouburg der Nederlantsche kunstschilders en schilderessen meer dan 100 afbeeldingen,[3] voornamelijk naar portrettekeningen van Aart Schouman. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Zie de categorie Pieter Tanjé van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Gemäldegalerie Alte Meister (Dresden), Galeriewerk Heineken, Zusammenstellung der Kupferstiche op Wikimedia Commons.