Pieter Westbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pieter Westbroek (Loosduinen, 9 maart 1863 - 1925) was tot zijn overlijden directeur der Gemeentelijke Plantsoenendienst in Den Haag.

Pieter Westbroek woont zijn eerste levensjaren in Loosduinen, en verhuist in 1871 met zijn ouders naar gemeentekwekerij Klein Zwitserland aan de Klatteweg in Den Haag. Hij volgt zijn vader, die opzichter is bij gemeentewerken, belast met de stadsbeplanting, op in 1892. In 1907 wordt de Gemeentelijke Plantsoenendienst opgericht, en wordt hij de eerste directeur.

Door de Plantsoenendienst worden in die tijd allerlei Haagse parken en pleinen aangelegd, zoals de Bosjes van Poot, het park Zorgvliet, Marlot, de Scheveningse Bosjes, het Sweelinckplein en het Frederik Hendrikplein.

Westbroekpark[bewerken]

Westbroekpark, monument van Dirk Roosenburg ter nagedachtenis van Pieter Westbroek

Op het terrein waar nu het Westbroekpark ligt, wordt sinds 1860 veel zand afgegraven, onder andere voor de bouw van station Delftsepoort in Rotterdam. Verder ligt het braak, lopen er koeien en is het een rustplaats voor trekpaarden, die langs het Kanaal lopen van Scheveningen naar Den Haag.
Als er begin 20ste eeuw een villawijk rondom de Witte Brug komt, worden er plannen gemaakt om van dit braakliggende stuk land een park te maken en rondom wat woningen te bouwen, veelal ontworpen door Berlage, de toenmalige ontwerper van het uitbreidingsplan voor Den Haag. Onder meer Zocher Jr en Ir P. Bakker Schut van Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting maken een ontwerp voor het park. Westbroek maakt een ontwerp in landschappelijke stijl met speelse indeling van waterpartijen, weiden en beplanting. Hij is er ook tegen dat er een tentoonstellingsgebouw in het park komt, zoals Zocher voorstelt. Plan Westbroek wordt aangenomen en in 1925 uitgevoerd.

Na het overlijden van Westbroek wordt het door hem ontworpen 'Nieuwe Park' omgedoopt in Westbroekpark. In het park bevindt zich ook de Westbroekbank, gemaakt in 1929 door Dirk Roosenburg.

Externe links[bewerken]