Pieter Wispelwey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Foto Fai Ho, Digitally.nl in het Muziekgebouw aan 't IJ op 30 januari 2007

Pieter Wispelwey (Haarlem, 25 september 1962) is een Nederlandse cellist.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Wispelwey, geboren in Haarlem en opgegroeid in Santpoort, verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Amsterdam, waar hij woonde tot zijn verhuizing naar Grootschermer. Als kind hoorde hij vaak de repetities van het strijkkwartet waarin zijn vader meespeelde. Later kreeg hij les van onder anderen Anner Bijlsma, de Brit William Pleeth en de Amerikaan Paul Katz. Hij nam in 1990 zijn eerste cd op voor het kleine label Channel Classics Records (Bachs cellosuites), die goed werd ontvangen. Daarna volgden meer optredens en meer bekendheid, vooral in het buitenland. Er kwamen ook nieuwe cd-opnamen (bij Channel Classics) van muziek van Benjamin Britten, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Zoltán Kodály, etc.

Repertoire[bewerken | brontekst bewerken]

Wispelwey beheerst zowel moderne als oude (barok) cello's. Zijn opname van de Beethoven sonates en variaties (met Dejan Lazic) is bijvoorbeeld 'modern', waar zijn eerste met Paul Komen 'authentiek' waren. Hierin is hij uitzonderlijk, aangezien het spelen op darmsnaren een andere techniek vereist dan op staal. Wispelwey speelt diverse muziekstijlen en voerde gevarieerd repertoire (van 1600 tot heden) uit en nam dit op.

Speltechniek[bewerken | brontekst bewerken]

Met name de streektechniek van Wispelwey wordt geroemd.[bron?] Dit levert veelal 'lange lijnen' op, spanningsbogen over vele maten heen.[bron?]

Optreden in het buitenland waaraan na 1990 is gewerkt heeft een positief effect gehad op Wispelweys carrière.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Pieter Wispelwey op Wikimedia Commons.