Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep
het logo bij de ingang
het logo bij de ingang
Algemene informatie
Locatie Eindhoven, Vlag van Nederland Nederland
Soort attractie zwembad
Status golfslagbad gesloten
Opening 1966
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep was een tropisch wedstrijd- en recreatiezwembad, gelegen in het Nederlandse Eindhoven. Het bestond uit twee delen: een deel voor recreatie en het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion voor zwemsport en oefeningszwemmen. Een van de baden is een Olympisch wedstrijdbad.

Recreatie[bewerken]

Het grootste deel van het zwemcentrum bestond uit het recreatieve deel, wat weer opgedeeld was in een overdekt binnengebied en meerdere baden buiten in de open lucht.

Het binnengebied bestond voornamelijk uit het golfslagbad. Het bevatte meerdere waterglijbanen, whirlpools en een stroomversnelling. Het golfslagbad had ook een uitzwembad, waar mensen naar buiten konden gaan zonder het water te verlaten. Daarnaast bevonden zich in het overdekte deel een aantal ondiepe badjes voor kleine kinderen. Voor ontspanning was er een zonneweide, en ook Turkse stoombaden en bubbelbaden met verschillende geuren. Er was een kleine cafetaria waar gefrituurde snacks en andere kleine hapjes konden worden gekocht.

De oudste glijbaan van het golfslagbad werd meestal simpelweg de 'gele glijbaan' genoemd vanwege de kleur, en was van het 'tube 1200'-type met een halfopen buis en veel draai- en kronkelbewegingen. De familieglijbaan was breed en plat en liep recht naar beneden, en kon door meerdere personen tegelijk gebruikt worden. Recenter was de Turbotol, een vliegende schotel-achtige glijbaan waarin mensen na een beginstuk door een buis uitkwamen in een grote holle 'tol', waarin men vrij kon rondglijden totdat de snelheid afnam en men door een gat in het midden uit de glijbaan viel. Ten slotte was er de Suisbuis, die bestond uit een volledig overdekte donkere buis zonder bochten en vooral was gebouwd op snelheid.

Het buitenbad was meestal alleen bij warm weer geopend, en bestond uit vier met elkaar verbonden baden van verschillende diepte, waarin zich in het midden een overdekt paviljoen bevond dat met bruggen vanaf de kant te bereiken was. Er waren tevens vier glijbanen aanwezig: twee groene familieglijbanen en twee gele kronkelglijbanen. Er was ook een groot grasveld aanwezig waar gezonnebaad kan worden.

Vanaf 6 september 2016 is dit recreatieve deel gesloten.[1]

Pieter van den Hoogenband Zwemstadion[bewerken]

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion is het zwemstadion van het zwemcentrum, en beschikt over diverse baden zoals een 50 meter wedstrijdbassin, een 25 meter springbassin en een 4-baanstrainingsbassin. Deze baden zijn erg geschikt voor wedstrijden en trainingen. Het 4-baanstrainingsbassin is zelfs uitgerust met een zogenaamd Vision training system. Dit systeem maakt door middel van dertien camera's uitgebreide analyses van zwemmers en is uniek in Europa. Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion beschikt over drieduizend zitplaatsen

PSV Zwemmen en waterpolo maakt gebruik van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.

Er vinden diverse belangrijke zwemwedstrijden plaats zoals de Dutch Open Swim Cup 2007 en het EK zwemmen 2008. Op 7 december 2008 werd het zwemstadion van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep omgedoopt tot Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, nadat Pieter van den Hoogenband officieel afscheid nam van de professionele zwemsport.

Door de prestaties van Pieter van de Hoogenband & Inge de Bruijn is uiteindelijk het zwemstadion gebouwd. Na het EK zwemmen in 2008 is besloten om tijdens de afsluiting van de Swimcup Eindhoven Pieter van den Hoogenband te eren door zijn naam te verbinden aan het nieuwe zwemstadion. Het zwemstadion van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep heet nu Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Met neonlampen prijkt de naam in het stadion.


Bijzonderheden[bewerken]

In september 2012 werd het SBS6-programma Sterren Springen op Zaterdag rechtstreeks uitgezonden vanuit zwemcentrum de Tongelreep opgenomen. In het programma moesten diverse bekende Nederlanders hun springkunsten vanaf de duikplanken vertonen. Ook in april 2014 werd dit programma uitgezonden vanuit dezelfde locatie.

Externe link[bewerken]