Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep
het logo bij de ingang
het logo bij de ingang
Algemene informatie
Locatie Eindhoven, Vlag van Nederland Nederland
Soort attractie zwembad
Status golfslagbad gesloten
Opening 1966
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep is een tropisch wedstrijd- en recreatiezwembad, gelegen in het Nederlandse Eindhoven. Het bestaat uit twee delen: een deel voor recreatie en het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion voor zwemsport en oefeningszwemmen. Een van de baden is een Olympisch wedstrijdbad.

Recreatie[bewerken]

Het grootste deel van het zwemcentrum bestaat uit het recreatieve deel, wat weer opgedeeld is in een overdekt binnengebied en meerdere baden buiten in de open lucht.

Het binnengebied bestaat voornamelijk uit het golfslagbad. Het bevat meerdere waterglijbanen, whirlpools en een stroomversnelling. Het golfslagbad heeft ook een uitzwembad, waar mensen naar buiten kunnen gaan zonder het water te verlaten. Daarnaast bevinden zich in het overdekte deel een aantal ondiepe badjes voor kleine kinderen. Voor ontspanning is er een zonneweide, en ook Turkse stoombaden en bubbelbaden met verschillende geuren. Er is een kleine cafetaria waar gefrituurde snacks en andere kleine hapjes kunnen worden gekocht.

De oudste glijbaan van het golfslagbad wordt meestal simpelweg de 'gele glijbaan' genoemd vanwege de kleur, en is van het 'tube 1200'-type met een halfopen buis en veel draai- en kronkelbewegingen. De familieglijbaan is breed en plat en loopt recht naar beneden, en kan door meerdere personen tegelijk gebruikt worden. Recenter is de Turbotol, een vliegende schotel-achtige glijbaan waarin mensen na een beginstuk door een buis uitkomen in een grote holle 'tol', waarin men vrij kan rondglijden totdat de snelheid afneemt en men door een gat in het midden uit de glijbaan valt. Ten slotte is er de Suisbuis, die bestaat uit een volledig overdekte donkere buis zonder bochten en vooral is gebouwd op snelheid.

Het buitenbad is meestal alleen bij warm weer geopend, en bestaat uit vier met elkaar verbonden baden van verschillende diepte, waarin zich in het midden een overdekt paviljoen bevindt dat met bruggen vanaf de kant te bereiken is. Er zijn tevens vier glijbanen aanwezig: twee groene familieglijbanen en twee gele kronkelglijbanen. Er is ook een groot grasveld aanwezig waar gezonnebaad kan worden.

Vanaf 6 september 2016 is dit recreatieve deel gesloten.[1]

Pieter van den Hoogenband Zwemstadion[bewerken]

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion is het zwemstadion van het zwemcentrum, en beschikt over diverse baden zoals een 50 meter wedstrijdbassin, een 25 meter springbassin en een 4-baanstrainingsbassin. Deze baden zijn erg geschikt voor wedstrijden en trainingen. Het 4-baanstrainingsbassin is zelfs uitgerust met een zogenaamd Vision training system. Dit systeem maakt door middel van dertien camera's uitgebreide analyses van zwemmers en is uniek in Europa. Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion beschikt over drieduizend zitplaatsen

PSV Zwemmen en waterpolo maakt gebruik van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.

Er vinden diverse belangrijke zwemwedstrijden plaats zoals de Dutch Open Swim Cup 2007 en het EK zwemmen 2008. Op 7 december 2008 werd het zwemstadion van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep omgedoopt tot Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, nadat Pieter van den Hoogenband officieel afscheid nam van de professionele zwemsport.

Door de prestaties van Pieter van de Hoogenband & Inge de Bruijn is uiteindelijk het zwemstadion gebouwd. Na het EK zwemmen in 2008 is besloten om tijdens de afsluiting van de Swimcup Eindhoven Pieter van den Hoogenband te eren door zijn naam te verbinden aan het nieuwe zwemstadion. Het zwemstadion van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep heet nu Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Met neonlampen prijkt de naam in het stadion.


Bijzonderheden[bewerken]

In september 2012 werd het SBS6-programma Sterren Springen op Zaterdag rechtstreeks uitgezonden vanuit zwemcentrum de Tongelreep opgenomen. In het programma moesten diverse bekende Nederlanders hun springkunsten vanaf de duikplanken vertonen. Ook in april 2014 werd dit programma uitgezonden vanuit dezelfde locatie.

Externe link[bewerken]