Pijlriet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pijlriet
Arundo donax 3.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Arundinoideae
Geslacht:Arundo
Soort
Arundo donax
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pijlriet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Pijlriet (Arundo donax) is een op riet lijkende, vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). De soort kan een dicht tapijt vormen.

De plant wordt tot zes meter hoog, maar kan onder zeer goede groeiomstandigheden meer dan tien meter hoog worden. Pijlriet plant zich hoofdzakelijk vegetatief voort door de vorming van wortelstokken. Ook afgebroken stengelstukjes met ten minste nog één knoop wortelen makkelijk. De holle stengels zijn 2-3 cm dik en bevatten veel silicium. De grijsgroene bladeren zijn 30-60 cm lang en 2-6 cm breed.

Pijlriet bloeit in de nazomer met 40-60 cm lange pluimen. Het zaad is meestal niet kiemkrachtig.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Pijlriet wordt al duizenden jaren geteeld in Azië, Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De oude Egyptenaren wikkelden hun doden in de bladeren van pijlriet. De stengels werden gebruikt voor vishengels, wandelstokken en papier. Het stond bekend als Spaans Riet. Later is hierover naamsverwarring ontstaan toen ook de rotan uit Oost-Indië met deze naam werd aangeduid.

Muziekinstrumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Stukjes stengel worden gebruikt bij bepaalde muziekinstrumenten, zoals de hobo, klarinet, fagot en saxofoon (rietblazers). Het blazen langs (een klein stukje van) het riet zorgt ervoor dat het riet gaat trillen, waardoor er geluid ontstaat. In het midden oosten wordt de plant gebruikt als fluit, ney genoemd. Er is bewijs dat dit instrument minstens 4500 jaar geleden gebruikt werd, waardoor het een van de oudste instrumenten is die nu nog steeds wordt gebruikt. Het instrument wordt hoofdzakelijk in het voormalige Perzische Rijk bespeeld.

Illustration Arundo donax0.jpg
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Arundo donax op Wikimedia Commons.