Pijnacker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pijnacker
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Pijnacker
(Details)
Pijnacker
Pijnacker
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Pijnacker-Nootdorp Pijnacker-Nootdorp
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 26′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) 22.455[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Pijnacker is een plaats in de provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt tussen Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer. Bij het dorp ligt de buurtschap Vlieland.

Het is sinds 2002 onderdeel van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; voor deze tijd was Pijnacker een zelfstandige gemeente.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerst nu bekende voorkomen van de naam Pijnacker ("Pinacker") is van 1222. Het is een samenstelling van het Germaanse "pin" (lat: pinus), pijnboom en "akra", akker.

In 1812 werd de gemeente Pijnacker opgericht uit de volgende heerlijkheden: de vrije heerlijkheid Ackersdijk en Vrouwenregt, de hoge heerlijkheid Tempel, en de ambachtsheerlijkheden Abtsregt, Biesland, Ruyven en Hof van Delft. In 1817 werden Abtsregt, Ackersdijk en Vrouwenregt, Biesland, Ruiven, Tempel en een deel van Hof van Delft afgesplitst tot afzonderlijke gemeenten. In 1846 werd Ruyven weer aan Pijnacker toegevoegd.

Plaatsen in de omgeving[bewerken]

Tot de gemeente Pijnacker-Nootdorp behoren ook de dorpen Nootdorp, Delfgauw en de buurtschap Oude Leede.

Wijken in Pijnacker[bewerken]

  • Centrum
  • Koningshof
  • Pijnacker-Noord
  • Klapwijk
  • Tolhek
  • Keijzershof
  • Ackerswoude (In aanbouw)
  • Tuindershof (Toekomstige woonwijk)

Rijksmonumenten[bewerken]

In het nieuws[bewerken]

Pijnacker kwam in de dagen na zaterdag 6 mei 2006 groot in de landelijke media door een hard politieoptreden tegen veel jeugdige bezoekers van een festival met rapper Ali B tijdens de jaarlijkse Oranjefeesten. De rijksrecherche kwam eind september 2006 met een rapport. Een aantal agenten kreeg ontslag. In de raadsvergadering van 10 mei 2006 is besloten tot een extern onderzoek naar het functioneren van de burgemeester F.H. Buddenberg. In de lente van 2008 stemde de gemeenteraad, zeer verdeeld, in met een tweede ambtstermijn.

Op 13 oktober 2008 maakte de gemeente Pijnacker-Nootdorp bekend dat het gelden had uitstaan bij de in de problemen geraakte IJslandse bank Landsbanki. Dit bleek in totaal om 12 miljoen euro te gaan. Uit een diepgaand onderzoek door het onderzoeksbureau IRS bleek dat de gemeente zich wel aan de formele regels had gehouden, maar dat signalen over de risico's van het bankstelsel in IJsland binnen de geledingen van het ambtelijk apparaat en het College niet hadden geleid tot een nadere risicobeoordeling of risicospreiding bij het uitzetten van de deposito's.[2] De wethouder Van der Kraan (CDA) en het college waren hier eindverantwoordelijk voor, maar een motie vanuit de oppositie, gesteund door coalitiegenoot VVD tegen de heer van de Kraan haalde het net niet. Als gevolg hiervan werd wethouder de heer De Vries van de VVD tijdens de raadsvergadering op 12 januari 2009 naar huis gestuurd omdat de VVD als coalitiegenoot tegen Van der Kraan had gestemd. In lokale media en internetfora werd over deze wijze van politiek bedrijven schande gesproken. Begin 2012 is van de 12 miljoen euro bijna vier miljoen euro teruggestort op de rekening van de gemeente. Men verwacht uiteindelijk het gehele bedrag terug te ontvangen.

Openbaar Vervoer[bewerken]

Pijnacker ligt centraal tussen de steden Rotterdam, Delft, Den Haag en Zoetermeer. Buslijn 55 rijdt tussen Zoetermeer en Delft via Pijnacker en Delfgauw. Buslijn 174 rijdt tussen station Rotterdam-Noord en station Delft via Berkel en Pijnacker-Zuid. Verder beschikt Pijnacker over twee metrostations aan de Rotterdamse Metro Metrolijn E. De metrostations zijn: Pijnacker Centrum en Pijnacker Zuid.

Sport[bewerken]

In Pijnacker is er een korfbalvereniging, genaamd Avanti, twee voetbalverenigingen, namelijk DSVP (Door Samenwerking Verkregen Pijnacker) en Oliveo (Onze Leus Is Vooruit En Overwinnen), twee turnverenigingen: K&V (Kracht en Vlugheid) en Oliveo. Ook is er een hockeyvereniging, genaamd HCP (Hockey Club Pijnacker), een handbalvereniging Oliveo, een ijsvereniging, genaamd YVP (IJsvereniging Pijnacker) en twee sportscholen, genaamd Sportinstituut Pijnacker waar verschillende budosporten, spinning, fitness en andere zaalsporten kunnen worden beoefend, en tot slot De Viergang, een complex waar men ook kan fitnessen, spinnen en zwemmen. Daarnaast zijn er in Pijnacker ook een waterpolovereniging, een zwemvereniging, een tennisvereniging "TVP" (Tennis Vereniging Pijnacker) , een handbalvereniging, een jeu-de-boulesvereniging (Folâtre), een badmintonclub, een tafeltennisclub, een scouting, een dansschool "De Dansacker", een volleybalclub "Netwerk" en twee paardrijverenigingen: "Blauw Gele Vendel" en "RCP" (Ruiterclub Pijnacker).

Geboren in Pijnacker[bewerken]

Foto's[bewerken]

Externe link[bewerken]