Piko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piko Spielwaren GmbH
Logo
Oprichting 1949
Hoofdkantoor Sonneberg Vlag van Duitsland Duitsland
Producten Speelgoed
Portaal  Portaalicoon   Economie
PIKO Modelspoorbaan op een tentoonstelling van de VEB Elektroinstallation Oberlind, 1953

Piko is een fabrikant van modeltreinen en ander speelgoed en is gevestigd in Sonneberg (Thüringen). Sinds 1992 is de naam Piko Spielwaren GmbH en is het bedrijf na de firma's Märklin, Fleischmann en Roco de vierde grootste fabrikant op het gebied van het populaire H0 formaat. Sinds 1952 worden modellen geleverd met de naam PIKO. Deze handelsnaam is een afkorting van de Duitse woorden PIonier KOnstruktion.

VEB PIKO Sonneberg[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf was een Volkseigener Betrieb (VEB) in de Duitse Democratische Republiek (DDR). In 1961 begon, voortbouwend op de ervaring in de modelspoor, de ontwikkeling van een tweede productietak, het elektromechanische speelgoed. Deze productgroep produceerde bijvoorbeeld een amfibievoertuig en later de computerauto Kybernet.[1]

Met de oprichting van het PIKO-Kombinat in 1974 werden bijvoorbeeld Elmes (later: VEB Anker Mechanik Eisfeld), Prefo en Presu rechtstreeks onder PIKO geplaatst. Dat veranderde pas in 1981 met de oprichting van VEB Kombinat Spielwaren Sonneberg. In 1989 bestond PIKO uit 15 bedrijfsonderdelen en ongeveer 1000 werknemers.[1]

In 1992 werd VEB PIKO Sonneberg geprivatiseerd en heet sindsdien PIKO Spielwaren GmbH. Het bedrijf heeft meer dan 600 werknemers op de productielocaties in Sonneberg en Chashan (Dongguan) in China.[2]

Productassortiment[bewerken | brontekst bewerken]

Piko heeft deze 3 maten modelspoor in haar hoofdassortiment:

  • H0 (schaal 1:87)
  • G (schaal 1:22,5) compatible met treinen van het merk LGB waarvan het materieel en de rails geschikt zijn voor buitengebruik.
  • N (schaal 1:160) Piko maakt sinds kort weer modellen in deze schaal, waaronder de Nederlandse Hondekop.

LGB besteedde voorheen een deel van de productie van startsets uit aan Piko. Ook de voorontwikkeling van de V200 was in handen van Piko. Na de financiële problemen van LGB werd deze uitbesteding stopgezet en is Piko zelf begonnen met een G-schaal assortiment.

Voor beide schalen biedt Piko een volledig assortiment van locomotieven, wagons, rails en aanverwante toebehoren. In het verleden zijn ook modellen met spoor N (schaal 1:160) gemaakt. Ook biedt Piko modellen met spoor TT (schaal 1:120).

Naast rollend materieel en spoor produceert Piko ook een uitgebreid aanbod van huisjes en gebouwen voor de schalen N, H0, 1 en G. De gebouwen voor G-schaal zijn uiteraard ook weerbestendig.

Eind 2010 werd door Piko aangekondigd dat er in 2011 ook een N-spoorassortiment opgezet zal worden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Piko van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.