Piko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PIKO Modelspoorbaan op een tentoonstelling van de VEB Elektroinstallation Oberlind, 1953

Piko is een fabrikant van modeltreinen en ander speelgoed. Het bedrijf is afkomstig uit de voormalige Duitse Democratische Republiek en is gevestigd in Sonneberg (Thüringen).

Tegenwoordig werkt de firma onder de naam: Piko Spielwaren GmbH en is na de firma's Märklin, Fleischmann en Roco de vierde grootste fabrikant op het gebied van het populaire H0 formaat. Sinds 1952 worden modellen geleverd met de naam PIKO. Deze handelsnaam is een afkorting van de Duitse woorden PIonier KOnstruktion.

Productassortiment[bewerken]

Piko heeft deze 3 maten modelspoor in haar hoofdassortiment:

  • H0 (schaal 1:87)
  • G (schaal 1:22,5) compatible met treinen van het merk LGB waarvan het materieel en de rails geschikt zijn voor buitengebruik.
  • N (schaal 1:160) Piko maakt sinds kort weer modellen in deze schaal, waaronder de Nederlandse Hondekop.

LGB besteedde voorheen een deel van de productie van startsets uit aan Piko. Ook de voorontwikkeling van de V200 was in handen van Piko. Na de financiële problemen van LGB werd deze uitbesteding stopgezet en is Piko zelf begonnen met een G-schaal assortiment.

Voor beide schalen biedt Piko een volledig assortiment van locomotieven, wagons, rails en aanverwante toebehoren. In het verleden zijn ook modellen met spoor N (schaal 1:160) gemaakt. Ook biedt Piko modellen met spoor TT (schaal 1:120).

Naast rollend materieel en spoor produceert Piko ook een uitgebreid aanbod van huisjes en gebouwen voor de schalen N, H0, 1 en G. De gebouwen voor G-schaal zijn uiteraard ook weerbestendig.

Eind 2010 werd door Piko aangekondigd dat er in 2011 ook een N-spoorassortiment opgezet zal worden.

Externe links[bewerken]