Pim Leefsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pim Leefsma
De zachtmoedige weerbaarheid (of: de Paradijsvogel) - hier op de oorspronkelijke plaats aan de Houtmansgracht -door Pim Leefsma te Gouda (1989)
De zachtmoedige weerbaarheid (of: de Paradijsvogel) - hier op de oorspronkelijke plaats aan de Houtmansgracht -door Pim Leefsma te Gouda (1989)
Persoonsgegevens
Volledige naam Willem Anton Leefsma
Geboren 7 juli 1947
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldend kunstenaar
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Willem Anton (Pim) Leefsma (Gouda, 7 juli 1947) is een Nederlandse schilder, tekenaar en beeldhouwer.[1]

Terrazzo in Gouda

Leven en werk[bewerken]

Leefsma, zoon van Nathan Leefsma en de Goudse schilderes Rini Nagtegaal studeerde van 1965 tot 1970 aan de Vrije Academie te Den Haag. Hij is naast schilder en tekenaar ook beeldhouwer. Hij vervaardigde onder meer het object voor de uitbreiding van het politiebureau aan de Houtmansgracht in Gouda in 1988 (zie afbeelding). Vanwege de veelkleurigheid van het object en de plaats (hoek Houtmansgracht/Paradijs) werd het werk ook de Paradijsvogel genoemd.[2] Sinds 2015 is het voormalige politiebureau een appartementencomplex. De Paradijsvogel is verwijderd en vernietigd.[3] Werk van Leefsma is geëxposeerd op tentoonstellingen in binnen- en buitenland, onder meer in Parijs en Washington D.C..

In 1970 ontving hij voor zijn werk de Geert Bouwmeesterprijs.

Bibliografie[bewerken]

  • Leffelaar, Henk Roel Bendijk, Anne Dulfer, Otto Hetterscheid, Pim Leefsma, Jan Jaap Stigter: voici donc quelques-unes de vos oeuvres (1976) uitg. Institut Néerlandais, Parijs

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]