Piment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie ook pimentpasta voor de vulling van olijven
Piment
Piment
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Rosiden
Orde:Myrtales
Familie:Myrtaceae
Geslacht:Pimenta
soort
Pimenta dioica
(L.) Merr. (1947)
Basioniem
Myrtus dioica
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Piment op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Piment (Pimenta dioica, Surinaams-Nederlands: lontai) is een plant en specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes, pimento, allspice, nagelpeper of nagelgruis.

Geschiedenis en aanbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Piment was waarschijnlijk reeds bekend bij de Azteken en de Maya's. Het werd er waarschijnlijk ceremonieel gebruikt en om chocolade mee te kruiden. Columbus kwam op zijn tweede reis (1493–1496) op Jamaica in aanraking met piment. In de zestiende eeuw werd het in de Europese keuken geïntroduceerd. Jamaica is ook in de 21e eeuw nog de belangrijkste producent van piment, daarnaast wordt het in verschillende landen in Midden-Amerika verbouwd.

Verwerking[bewerken | brontekst bewerken]

De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm, eventueel gemalen. Piment is een belangrijk ingrediënt in de Caraïbische keuken. Het wordt gebruikt in zowel hartige als zoete gerechten. Ook in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het Midden-Oosten wordt het aan diverse gerechten toegevoegd. In Jamaica wordt het hout van de pimentboom gebruikt voor het barbecueën van de populaire "jerk chicken" en "jerk pork".

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Piment heeft een aroma van kruidnagel, peper, kaneel en nootmuskaat. De smaak is vrij zacht en minder pittig dan zwarte of witte peper.

Methyleugenol[bewerken | brontekst bewerken]

In de uit het plantenmateriaal gewonnen etherische olie wordt de stof methyleugenol aangetroffen. Bij dierproeven en ander onderzoek blijkt deze stof mutageen te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend.

Scherpte[bewerken | brontekst bewerken]

Piment heeft een zeer lichte vorm van scherpte en staat op de schaal van Scoville bijna onderaan, net boven het neutrale paprika.