Pimpernelblauwtje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pimpernelblauwtje
IUCN-status: Gevoelig[1] (1996)
Maculinea teleius.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Lycaenidae (Kleine pages, vuurvlinders
en blauwtjes)
Geslacht: Phengaris
Soort
Phengaris teleius
(Bergsträsser, 1779)
Afbeeldingen Pimpernelblauwtje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pimpernelblauwtje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het pimpernelblauwtje (Phengaris teleius, voorheen geplaatste geslachten zijn Maculinea en Glaucophsyche) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

Kenmerken[bewerken]

De spanwijdte van de vlinder bedraagt 34 tot 38 millimeter.

Leefwijze[bewerken]

De waardplant van het pimpernelblauwtje is de grote pimpernel. Het vrouwtje heeft daarbij voorkeur voor lage, jonge exemplaren. De rupsen eten slechts korte tijd van de plant, drie tot vier weken, waarna ze zich voornamelijk door moerassteekmieren laten meevoeren naar het mierennest. Nadat de rups zich van de waardplant heeft laten vallen duurt het vaak een half tot anderhalf uur voordat een mier hem heeft gevonden. Deze drinkt daarna van de honingachtige substantie die de rups uitscheidt gedurende een tot twee uur. Daarna wordt de rups door de mier meegenomen het nest in. In een mierennest is veelal slechts ruimte voor één rups. In het mest verstrekken ze de mieren een honingachtige substantie vanuit een speciale "honingklier" en eten van de larven en poppen van de mieren. Regelmatig eten ze het hele nest leeg, maar doordat moerassteekmieren vaak verhuizen en zich opdelen in veel kleine nesten, wordt het nest vaak weer geherkoloniseerd. Het verpoppen vindt ook in het nest plaats.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De vlinder komt voor van Centraal-Europa via Azië tot Japan. In Nederland is hij na zijn uitsterven geherintroduceerd in de Moerputten bij 's-Hertogenbosch, terwijl in België het pimpernelblauwtje nog steeds als uitgestorven wordt beschouwd.

De vliegtijd is van juni tot en met augustus.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties