Pinakates

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pinakates
Πινακάτες
Plaats in Griekenland Vlag van Griekenland
Pinakates
Pinakates
Situering
Periferie Thessalië
Gemeente Notio Pilio
Coördinaten 39° 20′ NB, 23° 7′ OL
Algemeen
Inwoners (2001) 312
Hoogte 590 m
Overig
Postcode 370 10
Foto's
Pinakates Magnisias.jpeg
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Pinakates[1] (Grieks: Πινακάτες) is een dorp in de deelgemeente (dimotiki enotita) Milies.

Het is een bergdorp gelegen ongeveer 25 kilometer ten zuiden van de stad Volos in het voormalige departement Magnesia. .Tot 2001 was Pinakates een onafhankelijk dorp.

Nabijgelegen plaatsen[bewerken]

  • Agios Georgios Nileias
  • Vyzitsa
  • Milies
  • Kala Nera
  • Volos

Etymologie[bewerken]

De oorsprong van de naam van het dorp komt waarschijnlijk van de eerste inwoners die pinakas (vervaardiger van houten tableaus of in het lokale dialect pinakia (πινάκια) genoemd werden. Misschien gaat het ook terug op Albaanse roots.

Geografie[bewerken]

Het dorp is gebouwd op de oostelijke hellingen van het bergachtige schiereiland Pilion. Van iets boven het dorp tot aan de Baai van Volos worden de hellingen gedomineerd door olijf- en appelboomgaarden en wijngaarden, de voornaamste bron van inkomsten voor de permanente bevolking van het dorp. De hoger gelegen delen van het schiereiland worden aan de natuur overgelaten en voornamelijk bezocht door wandelaars, jagers (everzwijn) en een enkele verzamelaar (paddenstoelen en kruiden).

Geschiedenis[bewerken]

De eerste vermelding van Pinakates is gevonden in Modern Geography About Greece (Γεωγραφία Νεωτερική περί της Ελλάδο = Geografia Neoteriki peri tis Ellados) van Daniil Filippidis en Grigoriou Konstantas (Wenen 1791). Het dorp bestond op dat moment uit ongeveer 100 huizen.

In 1860 bevatte het dorp zo'n 800 inwoners verdeeld over 160 families. Pas toen het dorp onderdeel ging uitmaken van Griekenland door de bevrijding van Thessaly (1881) werd de eerste school gevestigd, bij de opening had de school 56 leerlingen.

In de loop van de jaren groeide de productie van olijfolie en druiven uit tot de grootste bron van inkomsten, vooral de productie van olijfolie droeg bij aan de economische groei. In 1900 werd de eerste fabriek voor de productie van olie en zeep geopend, de fabriek bood werk aan ongeveer 300 mensen.

Pinakates wordt beschouwd als het meest authentieke van de 24 dorpen op het schiereiland Pilion. Het dorp is zo goed bewaard gebleven omdat het tot voor kort alleen bereikbaar was via één weg die doodliep in het dorp. Alle andere toegangswegen waren alleen begaanbaar te voet of met een muilezel. In 1973 werd Pinakates aangesloten op het elektriciteitsnet en een paar jaar later werd een busverbinging met Volos tot stand gebracht.

De geïsoleerde ligging op de berghelling heeft het dorp bewaard maar betekende ook bijna z'n ondergang. Gedurende het laatste decennium van de vorige eeuw werd het dorp in de winter door slechts vijf families bewoond terwijl het in 1828 een thuis bood aan zo'n 1000 inwoners. Op dit moment telt het dorp zo'n 150 inwoners al bevat de kieslijst zo'n 350 namen. Veel van deze mensen zijn echter verhuisd naar naburige dorpen.

Pinakates was tot 2001 een onafhankelijke gemeenschap, in dat jaar is het opgegaan in de gemeente Milies. Door de afname van de bevolking heeft het dorp zelf geen school meer.

Overig[bewerken]

Pinakates heeft verschillende kerken en een dorpsplein (plateia),gedomineerd door een indrukwekkende plataan en afgezoomd door een schitterende marmeren fontein. De dichtstbijzijnde scholen, lyceum en gymnasium zijn in Milies. Langzaam komt het toerisme in het dorp op gang. Er zijn een paar kleine hotels en restaurants. Pinakates is een prima startpunt voor wandelingen door de prachtige natuur. Kala Nera, aan de oever van de baaiis wandelend tussen de olijfboomgaarden in iets meer dan twee uur te bereiken. Een wandeling naar Tsagarada, aan de westzijde van het schiereiland, duurt ruim vier uur en voert over de rug van de bergen via eeuwenoude kalderimi (ezelspaadjes) door de natuurlijke bossen.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties