Pindosgebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pindosgebergte
Hoogste punt Smolikas (2637 m)
Lengte 160 km
Locatie Griekenland
Coördinaten 40° 0′ NB, 20° 45′ OL
Locatie van het Pindosgebergte
Locatie van het Pindosgebergte
De Smolikas, de hoogste top in het Pindosgebergte
De Smolikas, de hoogste top in het Pindosgebergte
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Pindosgebergte (Grieks: Πίνδος, Pindos; Latijn: Pindus) is de naam van het uitgestrekte bergmassief in het noordwesten van Griekenland dat zich vanaf de grens met Albanië, van noordwest naar zuidoost uitstrekt over een afstand van ca. 160 km. Het massief vormt de natuurlijke grens tussen Epirus en Thessalië, en wordt wel eens de ruggengraat van Griekenland genoemd.

De Vikoskloof in het nationale park Vikos-Aoös

De 1820 meter hoge Katarapas, die in de buurt van Metsovo ligt en de hoogste bergpas van Griekenland is, vormt de grens tussen de noordelijke (Voria Pindos) en de zuidelijke (Notia Pindos) keten. De hoogste toppen zijn de Smolikas (2637 m), de Tymfi (2466 m), de Gamila (2480 m) en de Astraka (2436 m) in de Noordelijke Pindos en de Lakmos (2295 m) en de Athamanon (2393 m) in de Zuidelijke Pindos. In het Pindosmassief bevinden zich twee nationale parken: het Nationaal Park Vikos-Aoös, dat de rivierdalen van de Aoös en de Vikos omvat, en het Nationaal Park Pindos.

Het klimaat is er naar Griekse normen erg ruw: vanaf oktober tot mei zijn de bergtoppen met sneeuw bedekt. Vooral in de noordelijke keten komen nog Europese wolven en bruine beren voor, hoewel het exacte aantal van deze bedreigde soorten moeilijk in te schatten is.