Pink Elephant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor het platenlabel, zie Pink Elephant (platenlabel).
Pink Elephant
Oprichting 1980
Hoofdkantoor Naarden
Website www.pinkelephant.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Pink Elephant is een Nederlandse IT-onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische Universiteit Delft. In de avonden en weekenden beheerden zij de grote mainframe computers van onder andere IBM, Dow Chemical en ministeries. Twee van hen, Michiel Westerman en Willem Middelburg, gingen na afloop van hun studie verder met de onderneming. Menig student trad eerst parttime (en later fulltime) in dienst bij het bedrijf dat bekend werd als beheerder van IT-infrastructuren en IT-trainingen, waaronder IT-beheermethodiek ITIL en projectmanagementaanpak PRINCE2.

Overname door PinkRoccade[bewerken]

10 jaar na de oprichting (begin jaren negentig) was de onderneming uitgegroeid tot 1.000 medewerkers en werd overgenomen door het voormalige RijksComputerCentrum dat onder de naam RCC-Groep (later PinkRoccade) voortaan als zelfstandige onderneming opereerde in de Nederlandse IT-markt. Het management van Pink Elephant speelde de volgende 10 jaar een belangrijke rol binnen PinkRoccade. Naast Willem Middelburg waren dat onder andere Claudia Zuiderwijk, Quinten Bauer en Martin van Kesteren. Na 2000 verdwenen zij geleidelijk van het toneel. De buitenlandse vestigingen van Pink Elephant in Engeland en Canada werden verzelfstandigd en binnen Getronics (dat PinkRoccade overnam in 2004) verdween de naam Pink Elephant van de Nederlandse markt. Naast de genoemde verzelfstandigde vestigingen zijn onder de merknaam ook in onder meer de V.S., Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, Azië en Zuid-Amerika nog altijd zelfstandige vestigingen actief.

Hernieuwd in de markt[bewerken]

Na de overname van Getronics door KPN in 2007 verwierf Willem Middelburg in 2008 via de Canadese onderneming de Nederlandse rechten op de naam Pink Elephant, en ging opnieuw aan de slag met het merk dat in de jaren tachtig en negentig zo succesvol was. Het bedrijf richt zich, met opleidingen en adviesdiensten, op het realiseren en waarborgen van businesswaarde en het beperken van bedrijfsrisico’s door de toepassing en beheer van IT.

Overname door Nobel[bewerken]

In 2011 nam Nobel het Nederlandse Pink Elephant over en werden de bedrijfsactiviteiten steeds verder geïntegreerd. Nobel kreeg hiermee toegang tot het wereldwijde netwerk van Pink Elephant professionals en de diensten van Pink Elephant werden een centraal onderdeel van het Nobel-portfolio. De bedrijven bleven echter onder hun eigen bedrijfsnamen opereren.

Externe link[bewerken]