Pinksterkerk (Łódź)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pinksterkerk

Kościół Zesłania Ducha Świętego

Pinksterkerk
Plaats Piotrkowska 2, 90-270 Łódź

Vlag van Polen Polen

Denominatie Katholicisme
Gewijd aan Pinksteren
Coördinaten 51° 47′ NB, 19° 27′ OL
Interieur
Orgel Schlag & Söhne, Schweidnitz
Detailkaart
Pinksterkerk (Polen)
Pinksterkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Pinksterkerk (Pools: Kościół Zesłania Ducha Świętego) is een voormalige lutherse en tegenwoordig een katholieke kerk aan het Vrijheidsplein (Plac Wolności) te Łódź. Samen met het classicistische stadhuis vormt de kerk de noordelijke toegangspoort tot de Ulica Piotrkowska.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Altaarruimte

De kerk werd in de jaren 1827-1828 naar tekeningen van Bonifacy Witkowski gebouwd en was een van de eerste representatieve gebouwen in Łódź die in de classicistische stijl werd gebouwd. Oorspronkelijk was het een protestants kerkgebouw, dat werd gewijd aan de Heilige Drie-eenheid (vandaar de oude naam "Kerk van de Drievuldigheid").

In de jaren 1889-1892 volgde een algehele verbouwing volgens een ontwerp van Otto Gehlig. Het neorenaissance gebouw kreeg een plattegrond in de vorm van een grieks kruis en een grote koepel omringd door zes kleine torentjes, waarvan vier grotere op de hoeken.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de kerk overgedragen aan de rooms-katholieke parochie. De katholieke inwijding van de kerk vond plaats op 1 januari 1945.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Heilige Geestkerk, Łódź van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.