Pi-Ramesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Piramessi)
Pi-Ramesse
Pi-Ramesse
voeten van een standbeeld van Ramses II
Pi-Ramesse (Egypte)
Pi-Ramesse
Situering
Land Egypte
Locatie Qantir
Coördinaten 30° 48′ NB, 31° 50′ OL
Informatie
Periode 19e dynastie
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Pi-Ramesse of Per-Ramesse (Huis van Ramses) is een stad uit de Egyptische oudheid in de Nijldelta. Tegenwoordig wordt het gebied Qantir genoemd.

Ontdekking[bewerken | brontekst bewerken]

Lange tijd was niet duidelijk waar de stad exact lag, maar de eerste aanwijzingen werden gevonden in gedecoreerde blokken van tempels met de namen van Seti I en Ramses II, ontdekt in 1920. In recentere tijden zijn er Duitse en Oostenrijkse expedities geweest om de locatie te bepalen. Het strekt zich uit tot aan Tell el-Daba of Avaris.

Historie van de stad[bewerken | brontekst bewerken]

De stad werd gesticht door Seti I en Ramses II in het Nieuwe Rijk. Het bleef een tijd de hoofdstad van Egypte gedeeld met Thebe tussen de 19e en de 20e dynastie.

Tegenwoordig rest er weinig meer dan blokken steen met afbeeldingen erop. Dit komt door dat een aftakking van de Nijl in de 20e dynastie verdroogde. Alle monumenten en blokken steen zijn na de 20e dynastie door de koningen van de 21e dynastie meegenomen naar Tanis.

Religie en tempels[bewerken | brontekst bewerken]

In de hoofdstad stond een grote tempel voor de zonnegod Re en andere goden als: Amon, Ptah en Seth. De resten van de tempel van Seth zijn geïdentificeerd ten zuiden van de stad. Er stonden ook kleinere tempels voor de Wadjit en Astarte en ongetwijfeld ook andere minder bekende goden.

Zie de categorie Qantir van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.