Grote Piramide van Cholula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Piramide van Cholula)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slechts een fractie van een trap aan een zijde van de Grote Piramide van Cholula is hersteld in zijn oude glorie

De Grote Piramide van Cholula, de grootste precolumbiaanse piramide in volume, is een gigantisch complex in Cholula, Puebla in Mexico.[1]

Het tempel-piramidecomplex is in de loop van vele generaties gebouwd. De bouw begon in de 2e eeuw v.Chr. en duurde tot vroeg in de 16e eeuw. De piramide was gewijd aan de godheid Quetzalcoatl. De Azteken geloofden dat de bouw te danken was aan Xelhua, één van de zeven giganten in de Azteekse mythologie.

De basis meet 450 bij 450 meter, tot een hoogte van 66 meter.

Vandaag de dag lijkt de piramide in eerste instantie op een natuurlijke heuvel met een kerk op de top. Dit is de Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios, door de Spanjaarden in de koloniale tijd gebouwd. De kerk is een belangrijk pelgrimsoord voor katholieken, en de locatie wordt ook gebruikt voor de viering van inheemse rituelen. Vele oude vindplaatsen in Latijns-Amerika worden gevonden onder katholiek gewijde grond, vanwege het gebruik van de kerk om hun geloof te laten versmelten met het geloof van de autochtone bevolking.

Vanwege de historische en religieuze significantie van de kerk, die aangeduid is als koloniaal monument, is het niet mogelijk om de piramide in haar geheel te onderzoeken en te herstellen, zoals dat wel gebeurd is met de kleinere maar beter bekende piramide in Teotihuacán. Binnen in de piramide ligt zo'n 8 km aan tunnels die inmiddels uitgegraven zijn door archeologen.

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]