Piramide van Djedefre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piramide van Djedefre
<
ra Dd f
>
 
s H d
F18
N14 w O24
De piramide van Djedefre
De piramide van Djedefre
Egyptische naam
Transliteratie Sehedoe Radjedef
Vertaling De piramide die de ster van Sehedoe is
Details
Locatie Aboe Roasj
Voltooid 4e Dynastie van Egypte
Opdrachtgever farao Djedefre
Soort piramide Echte piramide
Bouwmateriaal Kalksteen
Breedte 106,2 meter
Oorspr. hoogte 57/67 meter
Egyptische piramide
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

De piramide van Djedefre is een piramide gebouwd in de 4e dynastie tijdens de regering van farao Djedefre.

De piramide[bewerken]

De piramide van Djedefre is onvoltooid, het heeft een granieten bekleding en staat in Aboe Roasj. De maten van de piramide zijn: basiszijde 106 meter, hoogte 67 meter. Er zijn opgravingen geweest in het begin van de 20e eeuw en tegenwoordig is er nog een Frans-Zweeds team door Michel Valloggia. De piramide is gebouwd op een rots die uitstijgt boven de Nijlvallei. De kern van de piramide bestaat uit kalksteen uit de buurt. In de noordelijke muur is er een overblijfsel van een ingang en die leidt naar de kamer waar de dode was begraven. Tijdens de opgravingen bleek dat een fragment van de roze granieten sarcofaag was gevonden.

De piramide is uniek omdat deze van origine gebouwd is als een trappenpiramide en door de eeuwen heen ontmanteld is. De piramide is erg schuin gebouwd, wel 60 graden en deels van graniet. De kamer waarin de dode werd begraven is ontzettend diep en groot. Een lege ruimte voor een boot is ook gevonden. Rond 1900 zijn er drie kwartsieten stenen koppen gevonden van de farao.

Bijgebouwen[bewerken]

Naast de piramide van Djedefre zijn er ook twee kleinere piramiden gevonden ten zuidwesten en ten zuidoosten van de piramide. Ten zuidwesten van de piramide is de vrouw van Djedefre, Chentatenka, begraven. Verder is er ook een dodentempel, die gedeeltelijk nog overeind staat, maar deels ook verwoest is.

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]